Hrad: Zemanova zahraniční politika je v souladu s vládou

ČTK ČTK
21. 11. 2014 12:59
Prezidentův mluvčí tak reagoval na slova premiéra Sobotky, že by Zeman měl některé své postoje konzultovat.
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zahraničně politické postoje a výroky prezidenta Miloše Zemana nejsou podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka v rozporu s politikou vlády. Mluvčí to řekl v reakci na výrok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle kterého by měl Zeman některé své postoje konzultovat.

Například ke konfliktu na Ukrajině Zeman uvedl, že jde podle něj o občanskou válku, a ne o ruskou invazi. Zmínil také, že sankce Západu vůči Rusku jsou neefektivní. Jeho postoj je tak v rozporu s názorem většiny západních představitelů i zástupců české vlády.

S tím ale Ovčáček nesouhlasí. "Prezident stejně jako vláda zastává proevropský kurz zahraniční politiky. Veškeré aktivity pana prezidenta jsou v souladu se zahraniční politikou České republiky a vlády," řekl Ovčáček.

Sobotka ve čtvrtek během své návštěvy Spojených států řekl, že je třeba sladit komunikaci ústavních činitelů. "Skutečně o to stojím. Myslím si, že se nám to z velké části v posledních deseti měsících povedlo. Tam, kde se nám to nepovedlo, tak o tom musíme mluvit," uvedl.

Hradní mluvčí řekl, že se Zeman pravidelně setkává jak s premiérem, tak s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Své postoje prý konzultoval se Zaorálkem a ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) i před zářijovým summitem NATO. Tam Zeman řekl, že Praha bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny.

Sobotka bude se Zemanem o jeho výrocích mluvit na pravidelném setkání, které je naplánováno na 10. prosince. "Budeme vyčkávat, s jakým návrhem pan premiér přijde," dodal Ovčáček.

 

Právě se děje

Další zprávy