Hrad nepozval Němcovou na recepci ke státnímu svátku

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 10. 2013 5:00
Jak byli vybráni hosté na slavnost ke státnímu svátku, nechtějí u prezidenta komentovat.
Letos poprvé 28. října v roli hostitele.
Letos poprvé 28. října v roli hostitele. | Foto: Vojtěch Marek

Praha- Na slavnostní předávání státních vyznamenání a recepci ke státnímu svátku České republiky 28. října nejsou poprvé v historii pozváni v kompletním složení bývalí ani nově zvolení zákonodárci. 

Komplikovanou situaci, kdy budou noví poslanci zvoleni až těsně před státním svátkem a nová Sněmovna nebude formálně ustavena, vyřešil Miloš Zeman tím, že pozval na Pražský hrad jenom vybrané představitele politických stran.

Podle zjištění Aktuálně.cz byli pozváni předsedové stran, avšak pozvánka dosud nepřišla například superlídryni ODS v předčasných volbách Miroslavě Němcové, i když do léta byla z pozice předsedkyně Sněmovny třetí nejvyšší ústavní činitelkou republiky. 

Hrad přitom v minulosti na ceremoniál 28. října například bývalé premiéry zval. Právě v této roli se na něm vloni objevil i současný prezident Miloš Zeman.

Výběr nekomentován

Fakt, že nebyla pozvána, Miroslava Němcová Aktuálně.cz potvrdila, ale nechtěla ho nijak komentovat. "Pozvánku jsem nedostala," uvedla.

Do víkendu, po němž slavnostní ceremoniál v pondělí přijde, sice ještě zbývají dva dny, ale na rozdíl od Němcové už ostatní politici pozvánku mají. Mezi nimi i Martin Kuba, úřadující předseda ODS, který se po rezignaci Petra Nečase stal formálně hlavním představitelem někdejší vládní strany. 

Pozván už byl také třeba předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, jehož strana v minulé Sněmovně nezasedala. Pozvání mají také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Je tedy pravděpodobné, že slavnost Hrad otevře pouze předsedům politických stran, ale zda to tak je, nelze ověřit. 

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt na otázku, jakým způsobem prezidentská kancelář vybírala pozvané, odmítl odpovědět s tím, že "mediální výstupy za Kancelář prezidenta republiky řeší tiskový odbor".

Mluvčí prezidenta Hana Burianová požádala v telefonickém rozhovoru o zaslání dotazu e-mailem nebo SMS, na zaslanou SMS zprávu už ale neodpověděla.        

Pro šéfposlance zavřeno

Pozvánku prozatím nemají ani bývalí předsedové poslaneckých klubů Jeroným Tejc za ČSSD, Pavel Kováčik za KSČM ani Petr Gazdík za TOP 09. Gazdík je přitom předsedou hnutí Starostové a nezávislí, kteří nejsou přímou součástí TOP 09 a zasedali ve Sněmovně. Navíc mají i svůj klub v horní parlamentní komoře - Senátu a sněm STAN prezident Zeman osobně navštívil.

"Pozvánku jsem nedostal. Nijak to neřeším, dostal jsem se do společnosti některých bývalých politických vězňů," směje se Gazdík dotazu Aktuálně.cz.

Miroslava Němcová při jmenování Rusnokovy vlády.
Miroslava Němcová při jmenování Rusnokovy vlády. | Foto: Vojtěch Marek

Přidává ale historku z loňska: "Miloš Zeman vloni seděl za mnou a najednou mi povídá: 'Tak se tu příští rok sejdeme znovu a já se posunu v tomto sále buď výrazně dopředu, nebo výrazně dozadu.' To posunutí mu jako bývalému prognostikovi vyšlo, jen se nesejdeme."

Jak bylo zmíněno, situace kolem toho, koho podle tradice pozvat, byla letos vzhledem k politické krizi komplikovaná. Poslední Sněmovna byla rozpuštěna a zákonodárcům zanikl mandát, nově zvolení budou poslanci teprve od soboty - mandát jim z ústavy vzniká "dnem zvolení". Ten přijde krátce před ceremoniálem.

 

Právě se děje

Další zprávy