Hovorka chce získat lidovce proti Julínkově reformě

Petr Holub
25. 9. 2008 21:15
Zrušení poplatků u lékaře podpořím, potvrdil
Ludvík Hovorka
Ludvík Hovorka | Foto: Ondřej Besperát

* KDU-ČSL dnes jedná o zdravotnických reformách * Lidovecký rebel Hovorka podpoří zrušení některých poplatků * Nechce například, aby vybrané peníze dostávali lékaři

Praha - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, hlavní odpůrce zdravotnických reforem v řadách vládních poslanců, se rozhodl přidat k opozici, až se bude ve sněmovně hlasovat o zrušení zdravotnických poplatků.

Hlasování je na programu právě probíhající schůze, která končí v pátek.

Opozice tak má pro zrušení poplatků k dispozici jeden koaliční hlas - a pokud by ČSSD přemluvila své čtyři bývalé poslance, kteří opustili klub, může uspět.

Sociální demokraté už stejný zákon zkoušeli prosadit v květnu, tehdy však úspěch neměli, protože tehdy je právě Hovorka nepodpořil.

"Od loňského léta jsem navrhoval, aby byly od poplatků osvobozeny děti a starší lidé, kteří mají nízké příjmy. Jestliže přichází návrh podobný tomu, co jsem prosazoval, jsem připraven hlasovat tak, aby prošel do druhého čtení," řekl ve čtvrtek Ludvík Hovorka v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Uvedl také, že se pokusí své spolustraníky získat k odmítnutí dalších zdravotnických reforem ministra Julínka. O nich bude v pátek odpoledne jednat vrcholné a poté i širší vedení KDU-ČSL.

Poplatky lékařům nepatří

Lidovecký poslanec v rozhlasovém rozhovoru upřesnil, že podpoří pouze jeden ze dvou "poplatkových" zákonů. Nebude pro úplné zrušení poplatků, podpoří však normu, která zruší poplatky dětem a starým lidem.

Zároveň chce zákon ve zdravotním výboru sněmovny upravit. "Poplatky, které zůstanou zachovány, by neměly být příjmem zdravotních zařízení, ale zdravotních pojišťoven," doporučil. Naráží tím na riziko, že lékaři mohou zvát pacienty zbytečně, když budou chtít na poplatcích vydělat.

Hovorka také chce upravit návrh na zrušení poplatků za recept. Lékárníkům by se zrušením poplatků snížila marže, a to by ohrozilo především malé lékárny.

KDU-ČSL bude hlasovat...

Lidovecký poslanec, který svým bojem proti poplatkům získal uvnitř koalice nálepku "rebela", nezjišťoval, jestli spolu s ním budou hlasovat ještě další lidovci.

Foto: Ondřej Besperát

Na pátek však plánuje další aktivity, které míří dovnitř strany. Jako člen zdravotní komise připravil zprávu pro celostátní konferenci KDU-ČSL, která má jednat právě o zdravotnictví.

"Seznámíme členy konference s obsahem zákonů, které předkládá ministr zdravotnictví Julínek," přiblížil program konference Hovorka.

...Julínkovi určí své limity

Důležitější bude druhá část konference, která má odhlasovat usnesení ke čtyřem zákonům, které ministr Julínek tento týden poslal na vládu.

"Konference by měla stanovit limity, jaké nemůžeme při schvalování zákonů překročit," vysvětlil Hovorka.

Z jeho pohledu je především nepřípustné, aby součástí zákonů nebyly standardy, které by jednoznačně popsaly, co musí zdravotní pojišťovny za své pacienty uhradit. Julínek však nepočítá, že standardy budou součástí navržených zákonů ani jiné právní normy.

"Není možné, abychom zákony bez standardů propustili, protože bychom dovolili stav, kdy by lidé neměli jasno, co dostanou z pojištění, které si povinně platí," uvedl svůj hlavní argument lidovecký poslanec.     

 

Právě se děje

Další zprávy