Hoteliéři zaplatí za televize méně, než chtěla vláda

mp, gra
5. 5. 2008 16:01
Prezident Klaus podepsal novelu autorského zákona
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Majitelé hotelů a penzionů budou muset platit autorské poplatky za televizní a rozhlasové přijímače, které mají na pokojích. Poslanci ale před dvěma týdny rozhodli, že to bude výrazně méně, než navrhovala vláda. Novelu dnes podepsal prezident Klaus.

Vláda původně chtěla, aby hoteliéři kromě koncesionářských poplatků za každý přístroj odváděli také autorský poplatek ve výši 194 korun - tedy stejnou částku, jakou pravidelně platí veřejnoprávním médiím.

Změnu obsahovala novela autorského zákona, kterou ale sněmovna přepracovala a schválila v podobě, kterou hoteliéři akceptovali - platili by za autorská práva pouze 90 korun. Senátu se ale kompromis nelíbil a vrátil novelu sněmovně.

Poslanci ovšem před dvěma týdny horní komoru jednomyslně přehlasovali.

"Za této situace se nám návrh novely autorského zákona ve znění pozměňovacích návrhů zdá být rozumným a přijatelným kompromisem, a proto se touto cestou jednoznačně stavíme za původní návrh schválený sněmovnou," uvádělo se v prohlášení Asociace hotelů a restaurací.

Foto: Aktuálně.cz

Za hoteliéry se postavila i Hospodářská komora ČR, která hotelový pokoj vnímá v tomto kontextu jako soukromí ubytovaného, za něž by se neměly poplatky za rozhlasový a televizní přijímač hradit.

Nedávno předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS) v senátním návrhu navrhoval, že by podnikatelé platili stejně jako soukromé domácnosti už jen za jeden rozhlasový či televizní přijímač, ne za všechny, které mají.

Což vyvolalo paniku hlavně v České televizi a Českém rozhlasu, televize by tak totiž přišla o 290 milionů, rozhlas o 250 milionů.
 
"Senátní mediální komise si byla vědoma, že změna ze dne na den by byla neseriózní, navrhli jsme proto odklad účinnosti na začátek příštího roku s tím, že by se do konce roku ještě na konečných detailech pracovalo," uvedl v minulosti v jednom z rozhovorů Jiří Oberfalzer.

Když ale Česká televize minulou středu pozvala senátory a hlavně členy mediální komise do České televize na svoji prezentaci, z desetičlenné komise se o problematiku zajímala jen Alena Gajdůšková (ČSSD). Nikdo jiný z komise nepřišel.

"Považuji to za smutné a docela mě to mrzí, že toho kolegové nevyužili, když člověk má znalost prostředí a znalost faktů rozhoduje jinak a podle mého názoru i odpovědněji," uvedla pro Aktuálně.cz senátorka.  
 
Generální ředitel Jiří Janeček předsedu komise zval už několikrát "Senátora Oberfalzera jsme zvali do České televize už několikrát, naposledy se zde byl podívat tak před dvěma lety," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí České televize Ladislav Štícha.

 

Právě se děje

Další zprávy