Hoteliéři zaplatí za televize méně, než chtěla vláda

mp
22. 4. 2008 17:00
Poslanci dnes schválili novou podobu autorského zákona

Praha - Majitelé hotelů a penzionů budou muset platit autorské poplatky za televizní a rozhlasové přijímače, které mají na svých pokojích. Poslanci ale dnes rozhodli o tom, že to bude výrazně méně, než navrhovala vláda.

Vláda původně chtěla, aby hoteliéři kromě koncesionářských poplatků za každý přístroj odváděli také autorský poplatek ve výši 194 korun - tedy stejnou částku jako pravidelně platí veřejnoprávním médiím.

Změnu obsahovala novela autorského zákona, kterou ale sněmovna přepracovala a schválila v podobě, kterou hoteliéři akceptovali - platili by za autorská práva pouze 90 korun. Senátu se ale kompromis nelíbil a vrátil novelu sněmovně.

Poslanci dnes ovšem horní komoru jednomyslně přehlasovali a zákon nyní poputuje rovnou k prezidentu republiky.

"Za této situace se nám návrh novely autorského zákona ve znění pozměňovacích návrhů zdá být rozumným a přijatelným kompromisem, a proto se touto cestou jednoznačně stavíme za původní návrh schválený sněmovnou," uvádí se v prohlášení Asociace hotelů a restaurací.

Za hoteliéry se postavila i Hospodářská komora ČR, která hotelový pokoj vnímá v tomto kontextu jako soukromí ubytovaného, za něž by se neměly poplateky za rozhlasový a televizní přijímač hradit.

 

Právě se děje

Další zprávy