Horentní odměny bere dalších 20 úředníků od Nečase

Bronislav Pavlík Jan Němec (redaktor) Bronislav Pavlík, Jan Němec (redaktor)
18. 1. 2012 17:25
Úřad vlády však odmítá sám zveřejnit výši odměn svých vysokých úředníků
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) částečně poodhalil, jaké mohou být platy jeho úředníků ve Strakově akademii.

Přestože Úřad vlády mnoho měsíců odmítal zveřejnit příjmy vrcholných zaměstnanců podle zákona o veřejném přístupu k informacím, šéf vlády nyní poměry alespoň naznačil.

Petr Nečas obhajoval statisícové odměny udělené loni v lednu a v březnu jeho nejbližší spolupracovnici Janě Nagyové.

Ta měla podle zjištění deníku Insider v lednu 2011 na výplatní pásce odměnu ve výši 100 tisíc korun a v březnu pak 190 tisíc korun, takže se ve druhém z uvedených měsíců vyšplhal její plat na 273 tisíc korun hrubého.

Nečas tvrdí, že je takováto mzda na Úřadu vlády poměrně častá a odměny v těchto řádech bere dalších asi dvacet úředníků Strakovy akademie.

"Z hlediska Úřadu vlády v loňském roce odměny v řádu několika set tisíc dostalo více než dvacet lidí v úrovni řízení ředitele odboru. Přesto je zmiňováno jedno jediné jméno - asi proto, že je to spolupracovník premiéra, to nemá jinou než tuto politickou motivaci," komentoval to ve středu po zasedání vlády premiér Petr Nečas.

"Odměna paní Nagyové byla druhá nejnižší," podotkl ministerský předseda.

Úřad vlády podle něj vloni na odměnách vyplatil dohromady 28 milionů. "V roce 2009, kdy krize vrcholila, moji předchůdci vyplatili na odměnách 32 milionů," dodal.

Odměny pro Nagyovou už dříve

Odměnu vysoce překračující průměr příjmu úředníků ve státní správě ovšem poslal Petr Nečas na konto Jany Nagyové už jako odcházející ministr práce a sociálních věcí po pádu Topolánkovy vlády - tehdy šlo o částku převyšující 500  tisíc korun.

"Přestože je tady dvacet lidí, kteří dostali v řádu několika stovek tisíc korun odměn, tak je vypíchnut pouze jeden," stěžoval si veřejně premiér.

Premiérovo tvrzení, že vedoucí jeho sekretariátu není mezi odměňovanými úředníky na Úřadu vlády nijak protežována, nelze ověřit, protože Strakova akademie odmítá veřejnost o platech a odměnách svých úředníků i přes opakované žádosti informovat.

Aktuálně.cz totiž už před tři čtvrtě rokem požádalo Úřad vlády a mnoho dalších centrálních úřadů včetně ministerstev, aby tato data zveřejnily. Přestože žádost byla podána v duchu paragrafů zákona o veřejném přístupu k informacím, Nečasovi úředníci nikdy údaje neposkytli a ve svých odpovědích žádost z formálních důvodů odmítali.

A zopakovali to i v případě Jany Nagyové.

Podívejte se, kolik se bere na ministerstvech:

Úřad vlády: Odměny nezveřejníme

I nadále se Úřad vlády odvolává spíše na zákon o ochraně osobních údajů s tím, že bez souhlasu daného úředníka nelze výši jeho odměn zveřejnit.

Advokátní kancelář Tomáše Sokola, již Aktuálně.cz kvůli uplatnění zákona angažovalo, zvažuje na Úřad vlády podání žaloby.

Jana Nagyová.
Jana Nagyová. | Foto: www.vlada.cz

Statisícové odměny pro Janu Nagyovou dokládají dvě výplatnice, které zveřejnil již citovaný deník Insider. Právě tyto dokumenty vedly premiéra k emotivním výrokům na adresu novinářů.

"Byl překročen Rubikon," opakoval několikrát premiér na tiskové konferenci s dovětkem, že byla narušena osobní integrita jeho spolupracovnice.

V žádostech o informace, které Aktuálně.cz marně požaduje a které Úřad vlády už dávno mohl poskytnout, jde však o anonymní přehled příjmů, v němž vrcholní úředníci Strakovy akademie budou uvedeni jen podle funkčního zařazení. 

Na stole je navíc judikát Nejvyššího správního soudu, který v květnu 2011 rozhodl, že na mimořádné odměny magistrátního úředníka se nevztahuje ochrana soukromí, protože je placen z veřejných peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy