Holice: Kde se buduje víc než jinde

Eliška Bártová Eliška Bártová
26. 9. 2006 0:00
Holice - Je to jako z počítačové strategie: Čím více stavíte, tím více město prosperuje. Uvnitř: POHYBLIVÁ GRAFIKA, FOTOGALERIE
Na holicku se stavělo třikrát víc, než v celém kraji
Na holicku se stavělo třikrát víc, než v celém kraji | Foto: Ludvík Hradilek

Podle žebříčku obcí Aktuálně.cz by takovým příkladem měly být i východočeské Holice.

Střed města nemilosrdně protíná silniční tah mezi Hradcem Králové a Olomoucí. Sedmnáct tisíc aut denně projede holickým náměstím. Přesto právě tady se podle statistik stavělo více, než kdekoliv jinde v Česku.

Foto: Ludvík Hradilek
Tachov. Komunální ráj to na pohled
Tachov. Komunální ráj to na pohled | Foto: Ludvík Hradilek
  • Jak vznikal žebříček obcí?
    Přečtěte si článek: Nejlépe se žije v Tachově

"My jsme toho zas tolik nepostavili," říká starosta Holic Ladislav Effenberk (ČSSD). "Mnohem víc staví v Horním Jelení. Ti nás vlastně popohnali, abychom začali i my."

Nenápadná obec na kraji lesa vylepšila holickému regionu stavební skóre víc než "střediskové" Holice. Za posledních osm let v obci s 1 400 obyvateli vzniklo 127 nových bytů, dalších 66 v domech s pečovatelskou službou.

Zatímco v Holicích počet obyvatel stagnuje, výstavba v Jelení přitáhla bezmála pět stovek nových obyvatel a vdechla vesnici nový rytmus.

Zastavit propad

"Ve městě je na dvě stě volných soukromých bytů. Když jsme viděli, jak se lidé stěhují do Jelení, doufali jsme, že se boom přesune i k nám," říká starosta Effenberk. "Ale nestalo se, tak jsme museli začít sami."

Holice sice staví, ale počet obyvatel nestoupá
Holice sice staví, ale počet obyvatel nestoupá | Foto: Ludvík Hradilek

Starostovo očekávání bylo na místě: Holice mají ideální polohu v trojúhelníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Do obou se dostanete za stejný čas, kolem dvaceti minut.

Přesto se lidé do Holic nehrnuli. Teprve, když město využilo státní dotace na podporu nájemního bydlení a postavilo bytovky, začali lidé přicházet. Spíše však kvůli nízké ceně, než lákavému prostředí.

"Tady nás byt stál 120 korun za metr čtvereční, v Hradci by to bylo 2 tisíce," vysvětluje Diana Šmejdová, která se sem s rodinou přestěhovala z Hradce Králové. "Tam jsme bydleli na okraji a do centra to autobusem trvalo stejně, jako když jedu odsud."

V novém sídlišti vzniklo 129 bytů, za měsíc se bude kolaudovat 11 parcel pro rodinné domky. O poslední bytovku ale už takový zájem není, dotace státu nebyla, a tak čtyři byty zůstávají stále volné.

"Postavili jsme hodně nových bytů, ale že by se to nějak projevilo na chodu města, to ne," říká starosta Effenberk. "Obyvatel nepřibylo, jen se zastavil propad."

Tak co si postavíme, Boštíku?

Ve městě vládne ČSSD ruku v ruce s ODS. Pražský architekt Bohuslav Horák, který se před osmi lety do Holic přistěhoval, kandidoval jako nezávislý za ODS. Situací na radnici je znechucen a letos už kanididovat nebude.

"Myslel jsem, že se město bude chovat jako podnikatel a bude hledat jiné zdroje. Je tolik dotací," říká. "Vedení města je ale statické. Když jim někdo nabídne dotací, tak toho využijí, ale žádnou vlastní iniciativu a nápady nemají. Když je někdo jiný má, tak mávnou rukou. Dělají nevratné chyby, staví bez ladu, nemají žádný urbanistický plán."

  • PROHLÉDNĚTE SI:
    Grafická animace: Jak dopadly volby v Holicích - klikněte ZDE

Starosta spíš než kritickým hlasům hrstky zastupitelů naslouchá vlivnějším lidem.

"Seděli jsme s generálním ředitelem Východočeské stavební, panem Boštíkem, nad územním plánem a debatovali, co by se tak dalo postavit," popisuje svoji strategii starosta. "Navrhl, co kdybysme postavili gymnázium. Tak jsme se dohodli."

Starosta Ladislav Effenberk rád naslouchá stavebním firmám
Starosta Ladislav Effenberk rád naslouchá stavebním firmám | Foto: Ludvík Hradilek

Zakázku za 130 milionů korun získal - kdo jiný než - Východočeská stavební. Netransparentním rozdělováním státních peněz se Holice na rozdíl od jiných měst netají. "Jejich nabídka prostě nejlépe odpovídala tomu, co jsme chtěli," vysvětluje s šibalským úsměvem starosta. "Je pravda, že oni to znali nejlépe, protože jsme to s nimi připravovali."

Kromě stavebních firem spoléhá starosta ještě na "svého poslance" Radka Martínka. "Jsem rád, že už není ministrem. Jako poslanec bude mít víc času shánět pro nás peníze," doufá starosta. "Ví, kdy se mají podávat žádosti, sám nás už v březnu honí. Zná programy a ví, kdy, co, kam podat."

Foto: MMR

"Jenom lituji, že nemáme ve Sněmovně i někoho z ODS, to by bylo lepší," říká. "Měli bychom dva lidi, kteří by nám pomáhali."

Jakoukoliv kritiku ale starosta nesnese. Když se kritické poznámky na jeho adresu objevily v Holických novinách, přestalo jim město dávat dotaci a začalo vydávat své vlastní noviny.

"Vždycky nás tam natřeli," vysvětluje starosta, proč noviny přestal platit. "Zřídili jsme Holické listy, tam si za stejnou cenu můžeme psát co chceme."

Není divu, že i letošní šéf kandidátky KDU-ČSL, vydavatel Holických novin Lukáš Peška, nepřestal být k vedení města kritický.

"Hodně se staví, kromě toho ale město nic nenabízí. Kultura je zanedbaná, žádné akce pro rodiny, nic sem netáhne turisty, není žádná propagace," říká Peška. "Teprve pokud by se rozvinuly aktivity, tak má smysl stavět. Bez dotací sem už nikdo bydlet nepůjde."

V Horním Jelení tam se zelení

Za vrstvami složek není postaršího muž v křesle skoro vidět. "Ještě, než se ostatní probudili, já už jsem měl dostaveno," říká starosta Horního Jelení Jan Štancl (KDU-ČSL). "Kupoval jsem pozemky ještě za sedm, deset korun metr. Tohle už jsou nové projekty, které dokončuji, " říká a ukazuje na další stoh papírů.

Bývalý zásobovač továrny Karosa píše projekty do tří do rána, dokud není hotovo neskončí. "Byl jsem zvyklý, že dokud neseženu potřebný šroub, tak se nesmím do závodu vracet," vzpomíná na doby minulé. "To mě naučilo shánět, kde se dá a být neodbytný."

Obyvatel v Horním Jelení neustále přibývá
Obyvatel v Horním Jelení neustále přibývá | Foto: Ludvík Hradilek

Společně s architektem naplánoval, kde domy budou stát a jaký ráz by měly mít. Z hromady papírů vytahuje složku s několikastránkovým seznamem míst, kam všude jezdil, aby oblomil úředníky a získal potřebné peníze.

"Věděl jsem, že osud naší obce závisí na počtu obyvatel. Pokud nebudou přibývat, tak za chvíli vymřeme," vysvětluje starosta, proč právě stavba bytů pro něj byla tak důležitá. "Několikrát týdně jsem jezdil do Prahy na ministerstva, psal dopisy, přání k vánocům. Žádné úplatky, ale systematicky jsem o sobě dával vědět."

Za nedlouho přinesla starostova strategie své plody. Za poslední dvě volební období se mu podařilo na dotacích získat více než 350 milionů korun. (pro srovnání dvanáctitisícový Tachov, který žebříček obcí vyhrál, získal za posledních šest let jen 200 milionů).

Všichni tam chtějí

"Máte ještě nějaké volné dvojdomky," ptá se mladý pár v kanceláři místostarosty. "Bohužel, už máme vše obsazené." Manželé z Holic jsou evidentně zklamaní. "A už žádné stavět nebudete?" ptá se neodbytně paní. "V Holicích mám pozemky, ale chtěli bysme žít tady."

V roce 1999 vyrostlo u lesa na kraji obce prvních 36 nových bytů. "Ministerstvo dávalo dotace na činžáky, já jsem tam často jezdil a přesvědčil je, že je nesmysl, abychom tady na vesnici stavěli něco takového," říká. Na okraji Jelení tak postupně vzniklo 127 bytů ve dvojdomcích a nízkých řadovkách.

"Je to netypické místo, protože je tu kolem hodně lesů," vysvětluje Martina Weisbauer z Hradce Králové, proč si právě tady staví domek. "Do Holic bych nikdy nešel. Postrádají výhody vesnice, ale nejsou ani město."

To Jiří Škoda s rodinou se sem z Pardubic přestěhoval kvůli levnému bydlení. "Stálo nás to na 700 tisíc, za to nikde bydlení neseženet," říká. "Do velkých měst je to kousek, pro děti tady je vše potřebné, pro nás obchody i kultura."

Jelení kus medvěda

Vesnice se za poslední léta rozrostla o bezmála pět stovek nových obyvatel. Většinou mladých rodin. V mateřské školce museli letos kvůli velkému počtu dětí otevřít čtvrtou třídu. V místní škole je na 260 žáků. Na ní je starosta zvlášť letos patřičně pyšný.

Bilance starosty Štancla: 350 milionů dotací, o 500 lidí a 3,5 milionů korun víc do obecní pokladny
Bilance starosty Štancla: 350 milionů dotací, o 500 lidí a 3,5 milionů korun víc do obecní pokladny | Foto: Ludvík Hradilek

"Z porcování medvěda ve sněmovně jsme od Kalouska získali na její rekonstrukci 29 milionů korun," říká spokojeně. "Jak jsem ho přesvědčil? Prostě jsem mu neustále psal dopisy, má jich ode mě na třicet. Co v nich bylo neřeknu, prozradil bych svoji strategii, ale o žádné úplatky nešlo."

Horní Jelení začíná žít, před dvěma lety mohli znovu obnovit místní Sokol. Dnes má už 130 členů. Z bývalého kina vznikl na návsi klub Oliver, kde děti můžou trávit odpoledne. Denně jich přijde na čtyřicet.

Starosta je spokojený, dokázal, co si před lety předsevzal. "Zvýšil se příjem do pokladny, teď máme o 3,5 milionů  korun ročně víc, než když domky ještě nestály," říká. "Ještě chci, abychom získali zpět historický titul města, který jsme kdysi měli."

Obec má v plánu také získat další pozemky pro rodinné domky a sociální byty. Na návsi by měl vzniknout penzion, na okraji vsi rozhledna.

To vše jsou plány, se kterými chce jít i letos, po patnácti letech starostování, dvaasedmdesátiletý Jan Štancl znovu do komunálních voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy