Hodiny hádek poslanců neřekly, kdo ví líp, jak na krizi

Eva Benešová
18. 2. 2009 19:10
Vládní strany a opozice vedly boj o recept na celosvětovou finanční tíseň
Tahle vláda to nedělá dobře... Lubomír Zaorálek (ČSSD) za řečnickým pultem.
Tahle vláda to nedělá dobře... Lubomír Zaorálek (ČSSD) za řečnickým pultem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tři hodiny trvala debata - místy spíše přestřelka - poslanců nad balíčkem, který má pomoci Česku popasovat se s celosvětovou finanční krizí.

V situaci, kdy se český průmysl propadl nejstrměji v celé Evropě, lidé přestávají utrácet, o 40 procent se snížil zájem o hypotéky, stavebnictví stagnuje a koruna je rekordně slabá, však žádnou shodu nenašli.

Přitom sousední Polsko už protikrizová opatření přijalo před dvěma měsíci.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Koruna padá, zdražení se nebojte, říkají bankéři

Opoziční ČSSD má svůj plán, jak zemi vyvést z krize. A ten se prakticky neprolíná s plánem, který poslancům ve středu oficiálně představil premiér Mirek Topolánek. Jeho soupis opatření vznikl v dílně ekonomických expertů, které sdružil do uskupení NERV.

"Naše opatření mají silný motivační efekt. Dojde ke stimulaci české ekominiky ve výši 4,7 procent hrubého domácího produktu. Jde celkem skoro o 180 miliard korun," snažil se Topolánek.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Reuters
Čtěte více:
Vláda posílá firmám 60 miliard. Schodek vylétne na 160

"Není v silách žádné politické reprezentace zastavit krizi. Je možné pouze zajistit měkčí přistání. Když někdo slibuje víc, je to populista - tedy alespoň v tržním hospodářství," podpořil ho ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Lepší daně. První úlevu dostali živnostníci od Kalouska

Sociální demokraté a komunisté ovšem vládě vyčítali, že její plán není dostatečně sociální.

Například ČSSD navrhuje zvýšit podporu v nezaměstnanosti a vyplácet ji po delší dobu. "Snížení sociálního pojištění nikomu neublíží, ale ani nepomůže," kritizoval plán místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Opozice by byla ochotna zvednout ruku pouze pro některé návrhy. Požaduje, aby se o nich hlasovalo jednotlivě. To ale odmítá vláda s tím, že budou účinná pouze všechna najednou.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte rozhovor:
Sobotka: Stát má dát nezaměstnaným 80 procent mzdy

"Přiznávám, že určité pozitivní prvky v plánu jsou, ale jsou nedořešené. Patří mezi ně například zrychlené odpisy, zateplování, podpora vědy a výzkumu nebo podpora regionální dopravy. Ovšem daleko více by se měla vláda zaměřit na podporu zaměstnanosti. Vývoj příjmů za leden byl meziročně o 14 procent nižší. Podniková sféra zřejmě přijala opatření. Pokud je dnes 7 procent nezaměstnaných, za tři měsíce to může být 10," prohlásil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Poslanci nakonec debatu přerušili, pokračovat v ní budou ve čtvrtek.

Samotné protikrizové zákony by pak měly být do sněmovny předloženy v březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy