Hnutí ANO povede do eurovoleb bývalý diplomat Telička

Domácí Domácí
10. 2. 2014 14:14
Telička kdysi vedl vyjednávací rozhovory České republiky o vstup do EU
Pavel Telička na zasedání klubu ANO.
Pavel Telička na zasedání klubu ANO. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hnutí ANO si zvolilo lídra kandidátky do eurovoleb. Bude jím bývalý diplomat a někdejší eurokomisař Pavel Telička.

Teličku na post navrhlo předsednictvo ANO v pátek, celostátní výbor ho následně schválil. O kompletní kandidátce by podle ANO mělo být jasno do konce února.

Pavel Telička hnutí předložil své programové teze a kritéria na ostatní kandidáty, kteří by za ANO do eurovoleb měli jít. Strana prý počítá s výraznějším zastoupením žen.

Jako hlavní úkol jmenoval Telička změnu postoje Česka vůči EU. "Pozitivní změna v domácí politice bude následována také změnou naší pozice v Evropě. Česká republika v ní musí mít především vliv," řekl Telička.

Předseda strany Andrej Babiš jednal s Teličkou o jeho zapojení do strany už před dvěma lety, loni se pak stal jednou z tváří volební kampaně do Poslanecké sněmovny.

Telička se narodil v roce 1965 ve Washingtonu. Je synem bývalého komunistického diplomata Františka Teličky, který v době jeho narození pracoval pro kubánské oddělení velvyslanectví ČSR ve Washingtonu.

Po absolvování Právnické fakulty UK Telička vstoupil do KSČ a pracoval pro někdejší ministerstvo zahraničí. Na ministerstvu zahraničí pracoval jako náměstek i v letech 1998 až 2002.

Exdiplomat Telička vedl vyjednávací tým ČR o vstupu do EU, od května do listopadu 2004 byl krátce eurokomisařem.

 

Právě se děje

Další zprávy