HN: Jaroslav Míl by mohl být vicepremiérem

Domácí Domácí
5. 12. 2008 9:27
Pokud kongred ODS zvolí šéfem strany Topolánka, do kabinetu přibude Míl
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud v čele ODS zůstane Mirek Topolánek, přibude v jeho kabinetu nový vicepremiér pro ekonomiku. Měl by se jím stát Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a bývalý šéf elektrárenské společnosti ČEZ. Zprávu v pátek přinesly Hospodářské noviny.

Topolánek odmítá změny ve vládě až do kongresu ODS komentovat.

Hospodářské noviny píší, že informaci jim potvrdil zdroj z ODS. Míl je podle něj na Topolánkově seznamu kandidátů na vicepremiéra pro ekonomiku na prvním místě. Orientuje se totiž v evropské ekonomice i v bruselských kuloárech. 

Současně by se mohl stát jakýmsi spojníkem k českým podnikatelům. Ti kabinet kritizují třeba za zdrženlivost k přijetí eura.

Velká výzva

Míl v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že má s Topolánkem schůzku v pondělí večer, ale neprozradil, proč se mají sejít. "Od premiéra jsem v minulosti dostal nabídku na vstup do vlády dvakrát, je to otázka podmínek - jestli máte možnost uskutečňovat své představy," řekl.

Vicepremiérské křeslo by ho ale lákalo, protože hospodářská krize, jaká přijde, vždy vedla v minulých staletích k větší či menší válce. "A já jsem spokojený, že poprvé to bude Evropa řešit jinak, diplomaticky, dohodou. Je to velká šance prosadit naše představy a zájmy," vysvětlil Míl.

Uvedl také, že pokud jde o snížení daní a sociálního pojištění, on osobně by nečekal na to, až růst ekonomiky spadne pod dvě procenta. "Není na co čekat. Argumenty, že jsme ostrůvkem stability uprostřed bouře, jsou naprosto iluzorní," řekl Míl.

Míl v minulosti zastával vysoké posty v energetickém rezortu. V roce 2000 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Elektráren Opatovice, mezi roky 2000 až 2003 holdingu ČEZ.

Prezidentem Svazu průmyslu se stal v dubnu 2004, půl roku poté, co ho z vrcholového postu v ČEZ odvolala vláda Vladimíra Špidly.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy