Hledání eurokomisaře pokračuje, ODS a ČSSD se neshodly

Domácí Domácí
4. 11. 2009 9:34
Premiér Fischer si pozval k jednání Topolánka a Paroubka. Bez výsledku
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hledání českého eurokomisaře pokračuje.

Premiér Jan Fischer si ráno pozval do Kramářovy vily předsedy dvou nejsilnějších stran Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD).

Schůzka ale skončila bez výsledku - politici se nedohodli. "Ani jsem neočekával, že by ta schůzka přinesla nějaké konečné rozhodnutí. Žádné jméno nemáme. Budeme se snažit bavit," řekl novinářům Topolánek.

Paroubek schůzku stručně označil za "rutinní".

Partajím se krátí čas

Představy parlamentních stran se diametrálně rozcházejí. Na jednom kandidátovi se zatím nedokázaly dohodnout ani dvě z nich.

Zatímco sociální demokraté by byli rádi, aby v Bruselu zůstal současný komisař Vladimír Špidla, ODS je proti a přišla s vlastním kandidátem - senátorem a někdejším vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou.

Topolánek navíc v úterý prohlásil, že by komisaře měla vybrat právě jeho partaj, protože vyhrála poslední sněmovní volby. Dnes už však svůj výrok mírnil a prohlásil, že šlo jen o "téma k diskusi".

Komunisté by rádi v Evropské komisi viděli svého europoslance Vladimíra Remka, lidovci svého místopředsedu Pavla Svobodu a zelení ekonoma a někdejšího prezidentského kandidáta Jana Švejnara.

Premiér Fischer už pohrozil, že pokud se strany nedohodnou, vybere eurokomisaře vláda. Jméno eurokomisaře chce totiž mít připravené během dvou týdnů.

Do diskuse vstoupil i někdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, který naznačil, že by měl o post zájem. "Nikdo mne oficiálně neoslovil, ale před pěti šesti týdny jsem se s premiérem bavil o těchto otázkách," řekl v České televizi Dlouhý. "Mluvili jsme spolu o tom, že pokud by nedošlo k dohodě mezi stranami, jsem ochoten o postu eurokomisaře uvažovat," doplnil.

Foto: Aktuálně.cz
Kdo má být eurokomisařem? Špidla? Švejnar? Vondra?
 

Právě se děje

Další zprávy