Hledám nejmenší zlo, říká ministr o veřejných zakázkách

Petr Holub
1. 10. 2011 23:18
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský vysvětluje, proč s novelou zákona nebude nikdo spokojen
Ministr Kamil Jankovský.
Ministr Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Navzdory kritice, která se snesla na novelu zákona o veřejných zakázkách, je ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z Věcí veřejných přesvědčen, že nové paragrafy důležitého protikorupčního zákona zabrání zbytečným finančním ztrátám pro stát a zlepší pověst České republiky.

"Stále může zajistit, aby se nedělo to, co se děje dnes, že na systému veřejných zakázek parazitují druhořadé firmy," říká Jankovský v rozhovoru pro Aktuálně.cz o jednom z nejvýznamnějších zákonů svého funkčního období.

Novelu, kterou mají nyní na stole poslanci ve druhém čtení, totiž provázejí komplikace. Nastaly už tím, že sám ministr připravil komplexní pozměňovací návrh, který má novelu upravit ještě ve sněmovně.

A právě v něm ministr podle kritiků ustupuje lobbistům a některé paragrafy nepřípustně zmírňuje.

Jankovský však říká, že větším rizikem pro návrh mohou být pozměňovací návrhy jednotlivých poslanců. Dva sněmovní výbory o novele budou jednat už příští týden.

Co nejširší konkurenci

Ministr na druhou stranu připouští, že se zákonem nakonec bude málokdo spokojen. "Zákon o veřejných zakázkách je vždy, a to řeknu kacířskou myšlenku, hledání toho nejlepšího ze špatných řešení," uvedl Jankovský.

"Vždycky totiž říkám, že podle zákona o veřejných zakázkách by si nikdo dům nepostavil. Když si budu stavět svůj barák, budu se zajímat, co mi stavební firma navrhuje, jestli náhodou nemá nějaké lepší řešení a jestli to řešení, které mi nabízejí, není náhodou levnější. Cena je jenom jeden z aspektů, podle kterých se rozhoduji," vysvětluje.

A pokračuje: "Zákon o veřejných zakázkách se naproti tomu snaží zadavatele úplně oprostit od subjektivního pohledu a vybírat třeba stavební firmu jen podle ceny. To úplně nejde, to bychom se dostali do strašných problémů při realizaci. Proto se aspoň hledají pravidla, která by zajistila co nejširší konkurenci, aby zakázka nemohla být šitá na jednoho dodavatele. Z takového pohledu zákon, pokud ve sněmovně nedozná nějakých razantních změn, určitě vylepšením bude."

Aktuálně.cz: Komplexní pozměňovací návrh zmírnil některé paragrafy původního ministerského návrhu. Vzniká z toho obava, že novela zákona bude jen konzervovat současný stav.

Ty změny nejsou proti smyslu a filozofii toho zákona. Některé jsou vyloženě technického charakteru, další změkčují, ale také zpřísňují původní předlohu.

Pod tlakem termínů

A.cz: Proč se musel zákon zásadním způsobem měnit ještě při druhém čtení ve sněmovně? Nebylo možné návrh prodiskutovat už ve vládě?

Zákon šel do prvního čtení v červnu, když k němu byly stovky a stovky připomínek od ostatních resortů. Ty připomínky se mezi ministerstvy projednávaly až v průběhu prázdnin. Kdybychom nezvolili tento postup, první čtení by se uskutečnilo až koncem roku, a tak by došlo k velkému zpoždění.

A.cz: Napsat nový a pěkný zákon o veřejných zakázkách ještě neznamená, že budou soutěže fungovat lépe. Může zákon něco zlepšit, pokud bude nadále možné, aby u nás existovaly akcie na doručitele v listinné podobě a aby se firmy s těmito akciemi účastnily veřejných soutěží?

To jsou dva různé problémy. Vůbec nejsem proti tomu, naopak jsem pro zrušení akcií na doručitele v listinné podobě. Ale není to všelék, protože si umím představit řadu způsobů, jak zákaz obejít. Ale zákon o veřejných zakázkách by měl skutečně pomoci, i kdyby tyto akcie zrušeny nebyly.

 

Právě se děje

Další zprávy