Hledá se vrhač vajec. Zn: Důležitá politická munice

Simona Holecová
23. 5. 2009 17:05
Politici jedou prodlouženou vajíčkovou jízdu, vrší se reakce i obvinění
Paroubek a vejce: Paroubek-egg. Aféra už se stala terčem vtipálků a nejrůznějších koláží.
Paroubek a vejce: Paroubek-egg. Aféra už se stala terčem vtipálků a nejrůznějších koláží. | Foto: www.ateo.cz

Praha - Bývá to obvykle program, který se snaží politici před volbami lidem naservírovat. Před blížícími se eurovolbami však servírují něco jiného: vejce.

Českou politiku zachvátil spor o vajíčka. Či spíše hádka, kdo po kom vejce metá.

Spor začal v půli května, kdy dostal Jiří Paroubek na setkání s voliči v Kolíně přímý zásah vejcem do saka. Od té doby se vrší obvinění, přibývá létajících vajíček i prohlášení. Naposledy cítila ODS nutnost reagovat na aféru vejce dnes - v sobotu. V prohlášení se říká: Občanští demokraté nemají s vejci co do činění...

Takže po pořádku.

Co bylo dřív? Vejce nebo... Kolín?

Po prvním útoku v Kolíně Jiří Paroubek nejprve tvrdil, že se žádný vajíčkovrhač nekonal.

Pak vydala jeho strana 14. května k aféře "vejce" tiskové prohlášení. Ve zprávě ČSSD přiznává, že se incident stal. "Po skončení mítinku, při nastupování do auta, nějaký člověk na Jiřího Paroubka a jeho řidiče vrhl ze zhruba 3 metrů vajíčko. Tvrdit, že tato klukovina byla důvodem odjezdu z mítinku, je lež. Tito lidé neměli odvahu projevit názor mezi lidmi, báli se konfrontace s argumenty a se svým gestem si počkali až na chvíli, kdy Jiří Paroubek nasedal do auta. Dělat z tohoto dětinského projevu mediální téma vypovídá i leccos o stavu našich médií," rozeslalo médiím tiskové oddělení strany. (zde)

Čímž si pojistilo, že se o události psalo.

Zprávu si přečetla i policie a sama od sebe začala banální událost vyšetřovat. "O incidentu jsme se dozvěděli z médií a na základě toho jsme to začali prověřovat," potvrdila pro Aktuálně.cz mluvčí kolínských policistů Petra Čimová.

ČSSD přispěchala s další tiskovou zprávou, v níž se píše, že by policie měla řešit závažnější věci než klukoviny. A poprvé do události zatahuje politickou konkurenci.

"Další případné zájemce o hod vajíčky upozorňuji, že jsou mnohem lepší způsoby, jak s nimi naložit, a případným zájemcům poskytneme i kulinářské recepty. Členům Modrého týmu ODS pak doporučujeme rovnou způsob úpravy 'natvrdo', popřípadě 'nahniličko', podle toho, kterému politikovi ODS ten který člen právě fandí," napsal 15. května vedoucí marketingu ČSSD Petr Dimun. (zde)

Vejcemvrhač z ČSSD

Další den přibyli další dva vejcimetači. Tentokrát na setkání Jiřího Paroubka s voliči v Plzni, kde si z šéfa opozice udělali terč dva mladíci ve věku 20 a 21 let.

Tentokrát už se ohradil sám Paroubek, který o tom napsal pro deník Právo pojednání nazvané "Vajíčko není argument". V textu naznačil, že za trojbombou (bílek-žloutek-skořápka) stojí volební tým ODS. "... A teď vajíčková válka. Myslí si volební štáb pana Zahradila, že je to opravdu dobrý nápad? Kdo seje vítr, sklízí bouři," napsal Paroubek v narážce na lídra kandidátky občanských demokratů. (zde)

Jiří Paroubek pak svou teorii o původu vejcimetačů zopakoval na tiskové konferenci strany.

ODS kontrovala 20. května tiskovou zprávou, v níž novináře navedla na stopu. Straničtí špioni si dali tu práci, aby zjistili, že "pachatelem" útoku v Plzni je David Brabec - syn člena Okresního výkonného výboru ČSSD Plzeň, člena Krajského zastupitelstva Plzeňského kraje a Zastupitelstva města Plzně, Miroslava Brabce.

"Jiří Paroubek prostě nebudí sympatie. Na tom nemá podíl nikdo jiný než on sám. Kdyby nelhal, neškodil a nestrašil, určitě by si vrhači vajíčko raději usmažili k snídani," rýpl si Jan Zahradil (zde).

Následovala reakce ČSSD: ta žádá prošetření, zda ODS odhalením Brabce neporušila takzvaný náhubkový zákon, který zakazuje zveřejňovat informace z dosud probíhajících vyšetřování.

Odpověď ODS? "Reakce sociálních demokratů svědčí o paranoidním uvažování představitelů Lidového domu." (zde)

Co mítink, to bum

Pak se vajíčková šou rozjela nanovo.

Jiří Paroubek to schytal postupně v Písku (21. 5.) a v Příbrami a Berouně (22. 5.).

V Berouně podle serveru Týden.cz kdosi po sociálních demokratech vejce hodil a údajně zasáhl volebního manažera Karla Březinu. V Příbrami sice skupina mladých lidí vajíčka na mítink přinesla, ale neházeli je. A v Písku někdo položil plato vajec na pódium. Deník.cz uvedl, že ho Paroubek vztekle skopl z pódia a rozbitá vajíčka údajně znečistila oděv přihlížejících lidí.

Následovala reakce tiskového odboru ČSSD, který měl potřebu vysvětlit, že Jiří Paroubek do ničeho nekopal. "Na internetovém zpravodajství Deníků Bohemia se objevila informace, že měl předseda ČSSD 'zuřivě skopnout plato vajec', které mělo potřísnit účastníky mítinku. Jediným faktem na této zprávě je, že se pan předseda okamžitě omluvil, a to, když jím stranou odsunutá vejce spadla z okraje pódia mezi dole stojící diváky," napsal Ondřej Macura, vedoucí tiskového oddělení.

A straničtí bossové se opět nechali slyšet, že za vejce může ODS.

"Mám pocit, že se ODS začíná výrazným způsobem fašizovat. To jsou vyloženě fašistické metody, které používají," řekl ČTK šéf středočeských sociálních demokratů Richard Dolejš, který byl na mítinku v Berouně. Incidenty podle něj souvisí s tím, že šéfem volebního týmu ODS je Ivan Langer. "Jak znám Ivana Langra, divím se, že to jsou pouze vajíčka, že neorganizuje házení kamenů," dodal.

Kdy to skončí?

Podle šéfa marketingu ČSSD Petra Dimuna se do narušování středočeských mítinků strany aktivně zapojoval člen takzvaného Modrého týmu ODS Přemysl Pšenička. Kromě něj podle Dimuna narušovala mítinky už jen pubertální mládež a opilci.

"Vyzýváme proto opětovně ODS, aby vyzvala své členy a příznivce, aby v této hloupé agresivitě vedení kampaně nepokračovali. V opačném případě je to jasný důkaz o tom, že ODS má v těchto aktivitách podíl," uvedl v prohlášení zaslaném médiím Dimun.

Na to reagoval dnes - v sobotu - expremiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Zájemce o další informace na téma "vejce a já" odkázal na stránky Modrého týmu, kde se mimo jiné zapřísahá Přemysl Pšenička, že vajíčkové tour na svědomí nemá. (zde)

Sám Topolánek k tomu píše: "Odmítám jakýkoli podíl ODS na tzv. vajíčkových útocích na předsedu ČSSD. Pokud chce někdo dát jasně najevo, co si o předsedovi Paroubkovi myslí, ať přijde 5. a 6. června k volbám a dá svůj hlas ODS, jen tak je možno J. Paroubka porazit." (zde)

 

Právě se děje

Další zprávy