Hledá se shoda. ČSSD a ANO sestavují osm týmů

ČTK ČTK
11. 11. 2013 14:30
Zásadní neshody, které týmy najdou, pak budou řešit hlavní vyjednavači
Momentka z nedělního jednání ČSSD s ANO.
Momentka z nedělního jednání ČSSD s ANO. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie a hnutí ANO sestavují osm expertních týmů, které by měly tento týden hledat programové shody a rozpory mezi oběma stranami. A pokud najdou zásadní rozpory, předají je hlavním stranickým vyjednavačům.

Jak uvedla agentura ČTK, své týmy by mohli sestavit i lidovci, čekají na první jednání se zástupci ČSSD, které by se mělo uskutečnit v těchto dnech.

Týmy budou diskutovat o programových prioritách například v oblasti daní, rozpočtu, průmyslu, spravedlnosti, zdravotnictví, školství a obrany. Jeden z týmů se bude věnovat také protikorupčním návrhům iniciativy Rekonstrukce státu a zákonu o státní službě. Odborníci v oblasti spravedlnosti zase budou debatovat i o novém občanském zákoníku a zákonných opatřeních, která Sněmovna bude projednávat.

Zaměření expertních týmů ČSSD a ANO

  • 1) daně, rozpočet
  • 2) průmysl, doprava, evropské fondy
  • 3) spravedlnost, občanský zákoník, zákonná opatření
  • 4) návrhy iniciativy Rekonstrukce státu, zákon o státní službě
  • 5) zdravotnictví, sociální péče
  • 6) zemědělství, životní prostředí
  • 7) školství, věda, výzkum, kultura
  • 8) zahraničí, obrana

"Týmy budou probírat programy a budou odkládat věci, kde je naprostá shoda. Kardinální záležitosti, kde se můžeme politicky střetnout, se budou předkládat z expertních týmů do vyjednávání," řekla ČTK místopředsedkyně ANO Věra Jourová.

"Jde o to, aby tam byli lidé, kteří se skutečně tou danou oblastí zabývají, kteří o tom vědí nejvíc, a pracovali třeba na těch programech," řekla ČTK místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Do konce týdne by se podle Gajdůškové měla uskutečnit první jednání všech týmů.

ČSSD i ANO předpokládají, že podobně povedou vyjednávání i s lidovci.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ČTK řekl, že lidovci jsou připraveni týmy sestavit ze svých odborných komisí, které ve straně dlouhodobě fungují.

Už nyní je jasné, že se možní koaliční partneři v některých záležitostech neshodnou. Spory by mohly být v oblasti daní a názoru na církevní restituce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že nechce ustupovat ze snížení DPH na léky, majetkových přiznání nebo zrušení většiny zdravotnických poplatků. Nejnižší shodu zřejmě budou mít lidovci se sociálními demokraty. Podle analýzy, kterou si lidovci nechali udělat, dosahuje vzájemná shoda přes 50 procent, řekl Jurečka.

 

Právě se děje

Další zprávy