Hledá se nový premiér. Politici roztáčí kolotoč jednání

Kateřina Eliášová
27. 3. 2009 19:36
Klaus vyslal další signál. Topolánek může zůstat
Mirek Topolánek odchází z jednání s prezidentem Klausem na Pražském hradě
Mirek Topolánek odchází z jednání s prezidentem Klausem na Pražském hradě | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tři dny po pádu vlády a den poté, co podala demisi, vyslal prezident Václav Klaus politikům další signál, kudy by se podle něj měly ubírat politické dohody.

A rozjel se kolotoč jednání. Podle informací deníku Aktuálně.cz se ještě večer potká premiér Mirek Topolánek s předsedou nejsilnější opoziční strany ČSSD Jiřím Paroubkem.

I na víkend si vyjednavači ODS nechali prázdné diáře a jsou připraveni se setkat se zástupci všech parlamentních stran.

Hlavní téma schůzek? Shodnout se na jménu nového premiéra, obsazení vlády a termínu předčasných voleb.

Klaus si pozval Čunka a Paroubka

Kolečko vyjednávání dnes zahájil sám Klaus, když si na Hrad pozval předsedy ČSSD a lidovců Jiřího Paroubka a Jiřího Čunka.

Narozdíl od včerejšího prohlášení zmínil možnou dohodu nad předčasnými volbami, o nichž ještě na včerejším brífinku s Mirkem Topolánkem nemluvil vůbec.

Novinkou je i možná dohoda nad obměnou stávající vlády v demisi, s níž by ovšem musel souhlasit více než 101 poslanec. "Prezident je připraven podílet se na vytvoření této dohody," oznámil Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Předčasné volby už chystá Paroubek

Jiří Paroubek dnes po schůzce na Hradě oznámil, že jeho lidé už začali pracovat na ústavním zákonu, který zkrátí mandát současné sněmovny a umožní tak konání předčasných voleb. "Mohly by proběhnout do 31. října," naznačil.

Občanští demokraté chtějí předčasné volby už v létě. "ODS nechce nic zdržovat. Preferuje co možná nejbližší termín voleb po českém předsednictví," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany Petr Bendl.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát
Paroubek: Rozpustíme sněmovnu a volit můžeme 31. října

Topolánkův kabinet? Jedině bez Langera

Mnohem palčivější, než termín voleb, bude otázka toho, kdo povede kabinet, než se volby odehrají.

I tady přišel prezident Klaus s novinkou. S oběma politiky, které si pozval na Hrad, diskutoval možnost obměny stávajícího kabinetu.

V tomto směru má klíčovou podmínku šéf socialistů Paroubek, jehož lidé by existenci takového kabinetu měli podpořit. "Pokud bude tato vláda v čele země ještě nějaký ten týden, zcela nepochybně by z ní měli odejít někteří lidé, jako třeba ministr vnitra Langer. A to neprodleně," prohlásil. 

Přehledně
Autor fotografie: Aktuálně.cz

To bude pro ODS poměrně těžko stravitelná podmínka. "Sestavení vlády je věcí premiéra. Obměna ministrů komplikuje české předsednictví," uvedl Bendl. První místopředseda ODS David Vodrážka upozorňuje, že není dobré klást si před začátkem jednání podmínky.

"Bude to citlivé jednání o tom, jak vyvést zemi z krize. Jakékoli podmínky předem dle mého názoru nejsou rozumné. Připomínky, podmínky a názory by měly padnout až u kulatého stolu," řekl deníku Aktuálně.cz.

Ve hře stále vláda úředníků

ČSSD by ovšem raději viděla namísto Topolánkovy vlády úřednický kabinet. "Je tady potřeba postavit vládu odborníků, kteří se budou schopni zabývat zejména dopady ekonomické krize," uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Já myslím, že jmenování nějaké politické osobnosti premiérem nepřipadá v úvahu," říká teď Paroubek.

ČSSD má už jména možných kandidátů na premiéra v záloze, nechce je ale pustit ven. "To by byl polibek smrti," zhodnotil to Jiří Paroubek. Část ČSSD, ale i ODS šíří spekulace o jménu bývalého premiéra Miloše Zemana, Paroubek ovšem tuto variantu vyloučil.

Další pán na holení... Václav Klaus přijímá na Hradě Jiřího Čunka
Další pán na holení... Václav Klaus přijímá na Hradě Jiřího Čunka | Foto: Ludvík Hradilek

ODS ale zatím s úřednickým kabinetem nepočítá. Její výkonná rada od prezidenta očekává, že sestavením vlády pověří potřetí Mirka Topolánka.

Určí jméno Klaus?

Paroubek načrtnul po schůzce s Klausem i další variantu - jméno určí prezident. "Jsme připraveni debatovat i o těch jménech, s kterými přijde prezident republiky," řekl v pátek dopoledne novinářům.

I to je zatím pro ODS tabu. Její nejvyšší představitelé nicméně moc dobře vědí, že se musí na nějakém řešení dohodnout s ČSSD, jinak ji Klaus vyšachuje ze hry úplně.

V kuloárech už zaznívají informace, že i Hrad má už připravena jména: nejen možných premiérů, ale také ministrů.

 

Právě se děje

Další zprávy