Hledá se náhrada za Parkanovou, VV jsou bez šance

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 8. 2012 16:40
Favoritem na nového místopředsedu poslanecké sněmovny za TOP 09 je Jiří Oliva
Jiří Oliva.
Jiří Oliva. | Foto: TOP 09

Praha - Sněmovna si v září zvolí nového místopředsedu, který nahradí Vlastu Parkanovou, vydanou k trestnímu stíhání. Největší šance má podle informací Aktuálně.cz Jiří Oliva, opět z TOP 09.

Naopak aspirace Věcí veřejných nemají šanci vůbec.

O možnosti mít opět místopředsedu sněmovny mluvila minulý týden předsedkyně poslanců za VV Kateřina Klasnová, která sama tento post opustila poté, co se VV stáhly do opozice. Teď mluvila o "nabídce ze strany TOP 09 a ODS", kterou VV "berou vážně".

ČSSD: Buď jen "topák", nebo nikdo!

"Tato nabídka padla tenkrát, když paní Klasnová na tuto funkci rezignovala, teď se rozhodně opakovat nebude," koriguje tvrzení Klasnové šéfposlanec TOP 09 Petr Gazdík.

Místopředseda za Věci veřejné je ovšem hlavně neprůchodný kvůli odporu nejsilnější strany ve sněmovně - ČSSD.

"Nabídli jsme následující: pokud se bude volit jen jeden místopředseda, má nárok TOP 09 jako náhradu za Vlastu Parkanovou. Pokud se ale bude volit ještě další, nezúčastníme se volby, a tím pádem nezvolíme ani kandidáta TOP 09," upřesňuje stanovisko ČSSD předseda jejích poslanců Jeroným Tejc.

Nárok by měli komunisté, ne véčka

"Pokud by se volili dva místopředsedové, měli by nárok podle poměrného zastoupení komunisté, ne rozpadlé Věci veřejné nebo dokonce uskupení, které ani nemá klub," dodává Tejc v narážce na poslance za LIDEM Karolíny Peake.

TOP 09 zatím kandidáta do čela sněmovny oficiálně nenominovala. Poslanci Topky a Starostů o tom sice v červenci na klubu mluvili, k oficiálnímu výsledku ale nedošli.

Němcová se Zaorálkem vedou sami sněmovnu.
Němcová se Zaorálkem vedou sami sněmovnu. | Foto: Ludvík Hradilek

"K té diskusi se musíme ještě vrátit, rozhodnutí ještě nepadlo," říká předseda poslanců Petr Gazdík.

V TOP 09 se rýsuje Oliva

"Myslím, že největší šance má Jirka Oliva," potvrzuje převládající náladu v klubu jeden z jeho členů.

"Moje jméno skutečně padlo, ale musím říct, že spolu s dalšími - Janem Husákem a Jiřím Skalickým. Ale to byla jediná diskuse, od té doby nic nového nepadlo," připouští svou nominaci Jiří Oliva.

Jméno nového místopředsedy sněmovny je skutečně v rukou TOP 09.

"Pokud nepadne nějaké úplně nepřijatelné jméno - a některá jsem slyšel a není to tento případ, tak my to jméno podpoříme. Nebudeme kádrovat, jak to dělal třeba Miroslav Kalousek v případě Lubomíra Zaorálka," potvrzuje ochotu volit kandidáta TOP 09 předseda sociálně demokratických poslanců Jeroným Tejc.

Od rezignace Vlasty Parkanové, kterou ohlásila bezprostředně poté, co ji sněmovna vydala k trestnímu stíhání v kauze vojenských letounů CASA, se ve vedení sněmovny musela v červenci střídat Miroslava Němcová (ODS) jen s jediným místopředsedou Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy