Hledá se ministr obrany, nové jméno přivedl Vondra

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
12. 2. 2013 16:45
Koalice loví v řadách diplomatů i úředníků, novým jménem je Jan Vylita
Hledá se nástupce Karolíny Peake.
Hledá se nástupce Karolíny Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jednání o novém ministru obrany sice uvázla na mrtvém bodě, ale koalice se musí na nástupci Karolíny Peake shodnout co nejdříve.

"Teď jednání nepokračují. Premiér je pryč," potvrdil předseda poslanců za ODS Marek Benda.

"Premiér se nyní připravoval na jednání Evropské unie o rozpočtu, takže jsme ani žádná jednání nečekali. Ale teď bych to - soukromě - viděl tak, že zhruba do dvou týdnů by mělo být jasno," říká zdroj ze strany LIDEM.

Insider: Kandidátem je Vylita

Nové jméno, které se v souvislosti s výběrem ministra objevilo, přinesl ve svém úterním vydání deník Insider. Má jím být Jan Vylita, generální sekretář ministerstva obrany. Jeho jméno Insideru potvrdilo několik zdrojů z koaličních stran.

Bývalého zaměstnance firmy PricewaterhouseCoopers si na ministerstvo přivedl v roce 2010 bývalý ministr Alexandr Vondra.

Zároveň koalice loví i ve vodách velvyslanců. Aktuálně.cz před časem psalo o velvyslanci v Německu Rudolfu Jindrákovi, který ale posléze tuto nabídku odmítl.

Teď se v koaličním zákulisí mluví třeba o velvyslanci ve Velké Británii Michaelu Žantovském a také o 1. náměstku ministra zahraničí Jiřím Schneiderovi.

Jasno do dvou týdnů?

Premiér Petr Nečas minulý týden na dotazy novinářů pouze prohlásil, že výběr nového ministra je v běhu, odmítl ale upřesnit, kdy by mohl být jmenován.

Formálně je ministrem obrany sám premiér. Na něm teď také je, aby koaličním partnerům navrhl kandidáta, se kterým pak musí souhlasit předsedové zbylých dvou vládních stran: Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Karolína Peake.

Právě Peake byla několik dní ministryní obrany, než ji premiér Nečas nechal před Vánoci odvolat, což bylo překvapením nejen pro Peake, ale i pro straníky z řad ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy