Vypovězení koaliční smlouvy kvůli rozpočtu? Jen jsem chtěl u Veselovského udělat show, řekl Babiš

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 6. 2016 15:56
Předseda vlády Bohuslav Sobotka ani vicepremiér Andrej Babiš nechtějí předstupovat před Sněmovnu se žádostí o důvěru vládě. Babiš pouze žádá zpřesnění koaliční dohody, kterou podle něj ministr Chovanec porušil podpisem plánované reformy policie. Vládní koalici nehrozí krize ani kvůli rozpočtu na příští rok. Babiš to sice dříve naznačoval, nyní však tvrdí, že si jen dělal legraci.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka. | Foto: ČTK

Praha - Předseda vlády Bohuslav Sobotka a vicepremiér Andrej Babiš se shodli, že nebude nutné s případně upřesněnou koaliční smlouvou předstupovat před Sněmovnu se žádostí o důvěru vládě. Řekli to v neděli v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Zpřesnění dohody chce Babiš a ANO poté, co ji podle nich ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) porušil tím, že podepsal plánovanou reformu policie.

Pro nové hlasování o důvěře vlády se zpřesněnou koaliční smlouvou by byl předseda ODS Petr Fiala, šéf KSČM Vojtěch Filip v ČT naopak prohlásil, že by hlasování potřeba nebylo.

Sobotka si myslí, že předstupovat před Sněmovnu není nutné, protože neočekává zásadní změny v koaliční smlouvě. Nepředpokládá, že by se měnilo rozdělení resortů mezi koaličními stranami. Premiér zopakoval, že je pro stanovení priorit vlády do konce volebního období. "Určitě ne," řekl Babiš na otázku, zda je nutné nové hlasování o důvěře.

ČSSD a ANO se dostaly do sporu kvůli policejní reformě, jejíž součástí je převedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupčního útvaru pod jedno vedení. ANO tvrdí, že změny jsou nepřipravené a vedené snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který minulý týden rezignoval. Chovanec a Sobotka reformu podporují, lidovci opakovaně mluví o potřebě zachovat stabilní vládu a zajistit, aby reorganizace policie neovlivnila aktuálně vyšetřované případy.

Rozpočet další vládní krizi nevyvolá

Kvůli rozpočtu na příští rok údajně další vládní krize nehrozí, koaliční strany se na něm podle Babiše dohodnou. V týdnu přitom naznačil, že jeho hnutí nepodpoří rozpočet se schodkem přes 60 miliard korun a nedohoda na rozpočtu by mohla být příčinou vypovězení koaliční smlouvy.

"My jsme se shodli na rozpočtu. Ten deficit je 60 miliard," uvedl Babiš. Řekl, že při svém středečním vystoupení v DVTV mluvil o rozpočtu s nadsázkou a chtěl před publikem "dělat show". "My nemáme (hnutí ANO) problém, deficit potvrdil pan premiér," dodal ministr financí a šéf ANO.

ČSSD podle svého předsedy, premiéra Sobotky parametry chystaného rozpočtu nezpochybňuje. V telefonickém rozhovoru z Číny uvedl, že otázku výše deficitu neotevřela žádná z vládních stran. Není důvod k rozpočtovému provizoriu, vždy jsme státní rozpočet zajistili, je schvalován včas," řekl Sobotka.

Zase jste nezklamal, řekl Babiš Moravcovi

Část nedělních Otázek Václava Moravce provázely hádky a překřikování. Moderátora Václava Moravce Babiš obvinil, že lže, uráží jeho ženu a že Moravec dostal úkol, aby ho zase "popravil". Babiš naposledy minulý týden odmítl pozvánku do pořadu s odůvodněním, že Moravec na něj a jeho firmy permanentně útočí. V tomto týdnu se nakonec rozhodl přijít.

Moravec Babišovým výtkám oponoval, že úkolem médií je předkládat fakta a hledat odpovědi. "Vy my neodpovídáte na otázky, pane vicepremiére," řekl poté, co se Babiš opakovaně ohrazoval, že mu skáče do řeči. Podle Babiše je právě přerušování jeho promluv důvodem, proč do diskusního pořadu s Moravcem nerad chodí. Moderátor proti tomu uvedl, že obsahové analýzy pořadu ukazují, že nejméně ukázněným hostem, který ostatním nejvíc skáče do řeči, je Babiš.

Největší roztržka se strhla poté, co Česká televize poukázala na to, že Babiš chodil na narozeniny bývalého prezidenta Václava Klause a zná se s lobbistou Ivo Rittigem a tyká si s ním, když přitom Rittiga kritizuje jako člověka spojeného s korupcí. "My jsme samozřejmě jako podnikatelé tady museli bohužel s nimi nějak žít," připustil Babiš. Zároveň si ale postěžoval, že se téma v pořadu objevilo. "Pane redaktore, zase jste nezklamal, zase je to o Babišovi," řekl vicepremiér.

Už během pořadu se k jeho průběhu na sociálních sítích začali vyjadřovat politici, komentátoři a další lidé. "A konstruktivní a věcná debata nikde," uvedl na twitteru například místopředseda vládních lidovců Marian Jurečka. "Pro pořádek, známe se s Andrejem 21 let a možná by nebylo marné se potkat třeba u Moravce," komentoval na twitteru diskusi lobbista Rittig. Babiš na sociální síti odpoledne uvedl, že Otázky Václava Moravce byly dnes zase "totálně v režii Národní Prokorupční Fronty".

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek se vyjádřil k Babišovu výroku v diskusi, že olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan vyšetřuje policejního prezidenta Tomáše Tuhého. "Postup Babiše a státních zástupců vůči Policii ČR si zaslouží parlamentní vyšetřovací komisi," uvedl. Olomoučtí žalobci v pondělí vyslechli Tuhého a jeho náměstka kvůli podezření, zda za plánovanou policejní reformou není tři roky starý plán na odstranění šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty.

Kdyby byly v kauze Jany Nečasové jasné důkazy, tak to soudy odsouděj a nikdo nepípne, ale tady asi scházely, říká novinář Jaroslav Kmenta. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy