Hlas 350 tisíc Čechů: Zeman je zkouškou naší demokracie

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 1. 2014 5:30
Vladimír Franz hodnotí rok po prvním kole přímé volby počínání zvoleného prezidenta.
Politickou stranu nezaložím, ale platformu možná ano.
Politickou stranu nezaložím, ale platformu možná ano. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - S výtvarníkem a hudebníkem Vladimírem Franzem, neúspěšným prezidentským kandidátem, jsme se setkali rok po prezidentské volbě v kavárně nedaleko pražského Anděla.

"To je místo, které bylo vloni úplně čerstvé a takové klidné, takže tady jsme dělali všechny New York Timesy a Guardiany a všechno," vzpomíná Franz, který v přímé prezidentské volbě působil už díky svému potetovanému obličeji exoticky.

Tehdy před druhým kolem volby nepřímo podpořil současného prezidenta Miloše Zemana. Neřekl svým voličům, aby dali hlas Zemanovi, ale prohlásil, že on sám ho volit bude. Ani po roce toho nelituje, přestože s některými Zemanovými kroky nesouhlasí.

"To nebyla otázka sympatií," vysvětluje s odstupem. "V konstelaci s Karlem Schwarzenbergem bohužel není nic jiného. Kdyby proti Miloši Zemanovi stáli lidé typu Jana Sokola nebo Jaroslavy Moserové, neváhal bych ani vteřinu."

Muž, který před rokem překvapil tím, že získal v prvním kole 351 916 voličů a skončil hned za očekávanými favority volby, dnes zvažuje, zda a jak vstoupit do politiky.

"Teď jsem se zvolna zase vydal na cestu a potkávám se s různými lidmi. Jde o to, vytvořit platformu. Ale když se na světě dokážou domluvit a rychle vytvořit spolčení nejrůznějších hlupců, slušní lidé by to snad měli umět taky. Ale je otázka, s kým se potkám," říká Franz a potvrzuje, že jeho "platforma" nebo hnutí zatím žádné obrysy nemá.

Kdyby proti Zemanovi tehdy stál Sokol nebo Moserová, neváhám.
Kdyby proti Zemanovi tehdy stál Sokol nebo Moserová, neváhám. | Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Jak jste spokojen s Milošem Zemanem?

Vladimír Franz: Já jsem nepředpokládal, že Miloš Zeman bude za rok jiný, než byl předtím. Ale jsem zastáncem přijetí tvrdé reality nežli pouhého zdání. Je jasné, že prezident zajde tak daleko, kam mu to ostatní dovolí. Jde o zatěžkávací zkoušku naší demokracie.

A.cz: Jste spokojen právě s těmi kroky, které jako prezident dělá?

Rozhodně ne! Myslím ale, že na obou stranách je příliš mnoho subjektivity. Ze strany prezidenta je to takové to jeho "vadí - nevadí", "líbí - nelíbí", což si samozřejmě myslet může, ale do výkonu prezidentských pravomocí to nepatří. A co se týče médií, myslím, že kdyby to nebylo ve formě neustálého okopávání kotníků a popisování a zesměšňování různých marginálií, ale spíše na bázi suché a věcné analýzy jeho způsobu uvažování, tedy způsobu "rozděl a panuj" a takové ty šachové partie rozehrané o tři tahy dopředu, atmosféra by byla čistší a nepřispívalo by to k blbé náladě.

Sobotku bych jmenoval neprodleně

Nezajímá mě, o co si Zeman zranil koleno, ale co dělá.
Nezajímá mě, o co si Zeman zranil koleno, ale co dělá. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Tak to zkusme jinak: Představte si, že byste byl býval prezidentem zvolen vy. Jak by to teď vypadalo se Sobotkovou vládou - jmenoval byste teď Sobotku neprodleně, nebo ne?

Co se týče vůbec otázek vlády - už do rakouských novin jsem v případě Nečasovy vlády říkal, že bych se snažil premiéra i přes tu velkou ostudu přesvědčit, aby se to snažil ustát a jeho vláda to, byť v demisi, dotáhla do voleb. Buď sám Petr Nečas, nebo alespoň tehdejší koalice. Kdyby to nešlo, asi bych šel také cestou úřednické vlády. A u Sobotkovy vlády by mělo být prezidentovým zájmem, aby tato země byla stabilní a měla vládu co nejrychleji. Naopak bych tlačil na pana Sobotku, aby se dlouho nedohadovali. Manuál k provozu této vlády je ale větší, než by si člověk představoval. Když si vezmeme zakládací listinu NATO, ta má půl stránky. Tady je manuál bůhvíjaký.

A.cz: Ale co byste dělal jako prezident vy, jak si představujete výkon tohoto úřadu?

To je docela těžká otázka. Prezident musí být trošičku zástupcem toho království, které není z tohoto světa. Aby to mělo smysl. Tedy nejen, co to je stát, ale jaký má étos a směřování. Když se podíváme na Václava Havla, byl ekonomem asi tak stejným jako Buddha nebo Ježíš. Byl na tom podobně dobře. A oba Havlovi nástupci na tom z hlediska praktického řemesla byli tisíckrát lépe. Ale jak vidno, ono to nestačí.

Stranu nezaložím. Snad nějakou platformu...

A.cz: Takže byste víc jezdil po republice? Víc byste řečnil?

Uvědomil jsem si, že naše prezidentská kampaň nebyla postavena na touze po moci, ale spíš na hledání smyslu. Tak tam ten étos byl. Projel jsem republiku, bavil se s lidmi - a nebylo to jednoduché. A zjistil jsem, že chybí obyčejný ideál smyslu života. Zní to vágně, ale tyto věci jsou naprosto základní. Teď bych po roce spíše klidu a rozhlížení se chtěl, aby začala vznikat vzájemnost. Zkrátka aby do společnosti znovu pronikla kulturnost, čímž zdaleka nemyslím jenom kulturu.

A.cz: Chystáte se v tom něco podnikat?

Chci v tom něco podnikat, ale je to velmi těžké.

 

Právě se děje

Další zprávy