Hilšer kandiduje do Senátu, založil vlastní hnutí. Utká se s Liborem Michálkem i hercem Kratinou

Gabriela Štvrtňová
19. 6. 2018 12:22
Bývalý prezidentský kandidát se uchází v Praze o křeslo v Senátu.
Marek Hilšer oznamuje kandidaturu do Senátu. | Video: DVTV

Praha  O křeslo v Senátu se bude na podzim ucházet někdejší kandidát na prezidenta Marek Hilšer. Do voleb jde za své hnutí, jehož je předsedou, v obvodu 26. Ten zahrnuje část Prahy 2 a Prahy 3. Kandidaturu oznámil v úterý. 

"To rozhodnutí přišlo na základě výsledku prezidentských voleb," vysvětlil Hilšer, který tehdy v prvním kole dostal asi 450 000 hlasů a s 8,83 procenta se umístil na pátém místě. 

"Znepokojuje mě, že se prosazují extremistické strany a bezhodnotová politika," řekl ke své kandidatuře Hilšer s tím, že Senát považuje za důležitou institucionální pojistku demokracie.

V Parlamentu se chce zabývat tématy, která zdůrazňoval už při své prezidentské kampani. Patří mezi ně školství, zdravotnictví nebo sociální problémy, například dluhové pasti nebo vyloučené lokality. Důležitá je pro něj nezávislost médií, proevropská orientace České republiky i financování politických stran.

Hilšer preferuje občanské sponzorování politiky, sází na crowdfunding (způsob financování, kdy lidé přispívají menšími částkami k cílové částce, pozn. red.). Zdůraznil, že jeho kampaň nebude spolufinancovat žádná z politických stran.

Marek Hilšer o kandidatuře do Senátu uvažoval od letošního února. O post se střetne s dosavadním senátorem Liborem Michálkem, který byl zvolen jako nestraník s podporou pirátů, nebo s hercem Vladimírem Kratinou za ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy