Hejtmani se odvracejí od Haška, chtějí jiného předsedu

ČTK ČTK
30. 10. 2013 11:20
Podle nich by stranu mohl vést někdo třetí, třeba předseda Senátu Milan Štěch
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někteří hejtmani, kteří byli považováni za spojence místopředsedy Michala Haška proti šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi, od podpory ustupují. Šéfem strany by podle nich mohl být někdo třetí, kdo by stranu stmelil. Zaznělo například jméno předsedy Senátu Milana Štěcha.

Štěch se o funkci v čele strany však ucházet nechce. Byl by ale případně ochotný kandidovat na místopředsedu, a to i na prvního.

"Jsem ochotný více se angažovat ve vedení sociální demokracie, ale o post předsedy se nehodlám ucházet. Jsem připraven, pokud bych byl nominovaný na mimořádný sjezd jako kandidát na nějakou funkci, třeba i prvního místopředsedy, tak bych o tom silně uvažoval," řekl Štěch. Předseda by podle něho měl být mladší člověk.

"Myslím si, že najdeme vhodného kandidáta, myslím, že stávající předseda je velmi slušný člověk, a když se mu do určité míry skutečně pomůže, může to být skutečně dobrý výsledek práce," dodal předseda Senátu.

Hlas proti Sobotkovi není hlasem pro Haška

Jihočeský hejtman Jiří Zimola, který na nedělním předsednictvu podpořil výzvu k Sobotkově rezignaci a odvolání předsedy z vyjednávacího týmu, nyní uvedl: "Sám o sobě netvrdím, že jsem příznivcem Michala Haška nebo Bohuslava Sobotky, jsem sociální demokrat."

Dodal, že očekával Sobotkovu rezignaci, a proto mu "přišlo logické, že by neměl být součástí vyjednávacího týmu". Pokud Sobotka zůstane v čele ČSSD, měl by se podle Zimoly vyjednávání o případné vládě zúčastnit.

Proti Sobotkovi hlasoval také pardubický hejtman Martin Netolický. Odmítá ale, že by podporoval Haška.

"Vycházel jsem ze skutečnosti a informací i vyjádření jednotlivců přímo na tom zasedání, protože jsem na ně přijel až ve 14:30 přímo z Orlických hor. Bylo to velmi vyhrocené a emotivní, jednou to podle mne vybouchnout muselo. Panovala tam obecná nespokojenost s tím, jak se předseda strany postavil k výsledkům voleb," uvedl Netolický. Chce počkat na další vývoj a více se nechce do sporů zapojovat.

Ani k jednomu křídlu sám sebe neřadí středočeský hejtman Josef Řihák. Povolební vývoj v ČSSD ho ale prý netěší, vadí mu, že se kolegové hádají na veřejnosti.

Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, který kritizoval vyřazení Sobotky z vyjednávacího týmu, má být urychleně svolán volební sjezd. Na něm by celé vedení mělo složit funkce a mělo by být zvoleno vedení nové.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který jako nestraník vedl kandidátku ČSSD, nechce do vnitřních věcí ČSSD zasahovat.

Stranu by ale podle něj měl vést někdo třetí, kdo ČSSD spojí. To si myslí i hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Běhounek by rád v čele sociální demokracie viděl předsedu Senátu Milana Štěcha.

 

Právě se děje

Další zprávy