Hejtmani ČSSD vyřeší souběh svých funkcí do konce dubna

ČTK ČTK
11. 2. 2014 16:42
26. dubna jim vyprší půlroční lhůta, kterou jim udělil výkonný výbor ČSSD
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka.
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtveřice hejtmanů sociální demokracie, kteří jsou zároveň poslanci, předloží do konce března návrh zákona o klouzavém mandátu a "komplexním řešení" souběhu funkcí.

Jak naloží s vlastním souběhem dvojice funkcí, se rozhodnou až 26. dubna. Využijí tedy zcela šestiměsíční lhůtu, kterou jim dalo usnesení sociálnědemokratického ústředního výkonného výboru.

"Budeme hlasovat pro důvěru koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky," začal na tiskové konferenci hejtman z Vysočiny Jiří Běhounek citovat ze společného prohlášení.

"Vnímáme současnou diskusi o souběhu funkcí a platů jako výzvu a předložíme k celospolečenské i koaliční diskusi do konce března návrh zákona o takzvaném klouzavém mandátu a o komplexním řešení souběhu veřejných funkcí a platů," nechal se slyšet dále.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek vyjádřil přesvědčení, že klouzavý mandát je věc, která bez problémů funguje v jiných státech Evropské unie, například na Slovensku.

"Náš návrh zákona se bude týkat jak Parlamentu, krajů, tak komunálu, to znamená měst a obcí," ukázal na širší záběr návrhu, který má být předložen v souladu s pravidly ČSSD i koaliční smlouvou.

Běhounek, kterého vedle Haška na tiskovou konferenci doprovodili také jihočeský hejtman Jiří Zimola a karlovarský Josef Novotný, také připomněl, že každý ze čtveřice věnuje plat poslance na charitativní či jiné veřejně prospěšné účely.

Hašek zároveň zdůraznil volební podporu, které se hejtmanům v podzimním parlamentním hlasování dostalo.

Zákon souběh funkcí nezakazuje, vnitrostranickým usnesením ale členové ČSSD vyzvali hejtmany k tomu, aby se jedné funkce do šesti měsíců od voleb vzdali. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka opakovaně vyjádřil očekávání, že hejtmani dodrží stranické usnesení ke kumulaci funkcí a "neporuší slovo dané voličům sociální demokracie před volbami".

 

Právě se děje

Další zprávy