Hejtman, nebo poslanec? Zatím si nechají obě funkce

ČTK ČTK
5. 1. 2014 21:19
Čelní krajští politici ČSSD, kteří se stali poslanci, se do rezignací příliš nehrnou.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čelní krajští politici ČSSD, kteří se stali poslanci, se do rezignací na jednu z funkcí příliš nehrnou. Říkají vesměs, že na rozhodnutí mají čas do jara.

Někteří hejtmani červnové usnesení stranického ústředního výkonného výboru proti hromadění funkcí kritizují. Jen hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, který by měl stát v nové vládě v čele vnitra, plánuje krajskou pozici v nejbližší době opustit.

Zřejmě nejkritičtěji se k výzvě výkonného výboru ČSSD staví karlovarský Josef Novotný. Uvedl, že nikdy neslíbil, že jedno z míst opustí. Usnesení výboru označil za nespravedlivé.

"Proč to není pro senátory, z nichž někteří jsou také starostové, proč to není pro starosty a pro spoustu dalších lidí, kteří mají různé další jiné aktivity. Nelze vybrat jen pár lidí. To je jeden z bodů, který rozděluje stranu," řekl Novotný.

V usnesení výboru se píše o nevhodnosti kumulace funkce poslance s funkcemi hejtmana, náměstka hejtmana, primátora a placených radních v krajích a statutárních městech. Dotyční lidé by se měli rozhodnout do půl roku od zvolení do Sněmovny, lhůta skončí v dubnu.

"Žádné rozhodnutí nemám. Trvám na tom, že až bude ustavena vláda a zjistíme, jak se vláda chová ke krajům, tak se rozhodnu," řekl dnes hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). Udělá prý to, co považuje za nejlepší pro Vysočinu.

Vyčkává i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který připomíná šestiměsíční lhůtu. "Nyní otevírat údajný problém kumulace funkcí považuji za objevení Ameriky, navíc v době, kdy se Sněmovna nesejde zhruba šest týdnů. Musím se ptát po pravém důvodu této hysterie," uvedl Hašek, který po volbách otevřeně vystoupil proti stranickému šéfovi Bohuslavu Sobotkovi a nakonec kvůli tomu přišel o funkci prvního stranického místopředsedy. Rovněž Běhounek pokládá to, že se záležitost řeší nyní, za zástupný problém.

S rozhodnutím nespěchá ani náměstek středočeského hejtmana a starosta Nymburka Miloš Petera. "My máme čas do toho dubna a já ten čas využiji," řekl.

Jiní politici se staví ke hromadění funkcí různě. Například Lubomír Toufar (ČSSD) opustil už v prosinci křeslo starosty Blanska. Také lidovec Jaroslav Klaška před časem ohlásil, že odejde z pozice starosty Šlapanic na Brněnsku, a to v řádu měsíců. Jeho stranický kolega Josef Uhlík stojí sice dál v čele Ratíškovic na Hodonínsku, nově je ale neplaceným starostou. Komunistický poslanec Vojtěch Adam (KSČM) patrně zůstane i nadále starostou Ivančic na Brněnsku.

Funkci olomouckého primátora se chystá složit Martin Novotný (ODS). Původně avizoval, že rezignuje po sestavení rozpočtu, který byl schválen na konci loňského roku. Nyní říká, že počká, až Sněmovna rozhodne o vyslovení důvěry nové vládě, kterou sestavují ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy