Hejtman Hašek splatí půjčku dříve, když na to bude mít

Martina Machová Jiří Hovorka Martina Machová, Jiří Hovorka
4. 10. 2012 15:47
Místopředseda ČSSD je již druhý rok ve střetu zájmů kvůli půjčce od známého
Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jihomoravský hejtman a druhý muž sociální demokracie Michal Hašek se rozhodl splatit svou kontroverzní půjčku od kněze-podnikatele dříve, než původně plánoval. Jeho příslib má ale zásadní podmínku - "pokud to půjde".

Řekl to deníku Aktuálně.cz poté, co vyšlo najevo, že je již dva roky ve střetu zájmů kvůli třičtvrtěmilionové půjčce od svého dlouholetého přítele, bratislavského biskupa Československé církve husitské a starosty Újezdu u Brna Jana Hradila.

Deník Insider ve svém pondělním vydání popsal, jak se soukromé zdravotnické laboratoři MDgK začalo dařit v roce 2010, kdy si její čtvrtinový podíl koupil právě Jan Hradila, a ten samý rok začala společnost spolupracovat ve velkém s vyškovskou, tedy krajskou nemocnicí.

Shodou okolností ve stejném roce, tedy 2010, jihomoravský hejtman přiznal ve svém majetkovém přiznání přátelskou výpomoc v hodnotě 750 tisíc korun.

"Pokud ji bude možné splatit dříve, splatím ji dříve a tím celý příběh končí," komentoval situaci kolem půjčky.

Podle majetkového přiznání i podle samotného věřitele Jana Hradila nesplatil do konce roku 2011, respektive dosud, ani korunu.
Ekonomičtí experti deníku Aktuálně.cz proto spočítali, kolik by v současnosti Haška stálo vyvázat se ze závazků u svého přítele, kdyby přešel k neutrálnějšímu úvěru v bance.

Podle majetkových přiznání si Hašek jako hejtman vydělal v roce 2011 1,07 milionu korun, jako poslanec pak o deset tisíc více, tedy 1,08 milionu korun. O poslaneckém platu pak tvrdí, že jej dává na charitu.

Vedle toho v roce 2011 vyčerpal 1,35 milionu korun na poslaneckých náhradách, ze kterých se platí například poslanecká kancelář, práce asistenta, ale i cestovné nebo ošatné. Pro úplnost, Hašek nevyužívá možnosti platit si sněmovnou v Praze poslanecký byt.

Návod, jak na to

V případě, že by chtěl půjčku splatit co nejrychleji, tedy do jednoho roku, pohybovala by se výše splátky v rozmezí zhruba 63 500 korun (při 3% úroku u dobré hypotéky) až po zhruba 66 tisíc korun při desetiprocentní úrokové sazbě u spotřebitelského úvěru.

Pokud by se rozhodl zopakovat půjčku na pět let, znamenalo by to, že měsíční úhrada by se při stejných úrokových sazbách pohybovala v rozmezí zhruba 13 500 až 15 900 korun.

V porovnání s úrokovými sazbami bank z roku 2010, tedy z doby, kdy se poprvé půjčka objevila v majetkovém přiznání jihomoravského politika, nemusel Hašek do podniku s přátelskou výpomocí vůbec chodit.

Smlouva.
Smlouva. | Foto: Aktuálně.cz

V původní smlouvě s Hradilem se Michal Hašek upsal k pětiprocentnímu úroku s dobou splatnosti pět let. Obdobný úrok na pětileté období totiž nabízely v době sjednání úvěru běžně i banky.

V roce 2010 se úrokové sazby u hypotečních úvěrů pohybovaly podle hypoindexu v rozmezí 5,52 až 4,23 procenta. Vzhledem k tomu, že hejtman Hašek má k dispozici nemovitost, kterou by mohl ručit a mohl by tak žádat právě o hypoteční úvěr, odpovídá s Hradilem sjednaný pětiprocentní úrok zhruba stavu na trhu.

Jiná věc jsou samozřejmě podmínky splácení, kdy banka by mu několik let nečekala, až začne splácet.

Měsíční splátky u půjčky 750 tisíc korun s pětiprocentním úrokem, která by měla být splacena během pěti let, vychází zhruba na 14 150 korun bez dalších poplatků, které si banky účtují.

Jde například o obvyklých 150 korun za měsíční vedení úvěrového účtu nebo až 0,8 procenta z výše úvěru za jeho poskytnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy