Hejhej houhou, zpívali v USA demonstranti proti radaru

Adam Junek
27. 2. 2008 21:30
Topolánek obědval, demonstranti mu k tomu křičeli

Washington /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Úsměvy pro kamery, přátelské poplácávání v Oválné pracovně, tak v úterý končila asi hodinová schůzka premiéra Mirka Topolánka s americkým prezidentem Georgem W. Bushem.

Přečtěte si: K dohodě o radaru chybí tři slova, řekl Topolánek

Asi hodinu poté, co státníci oznámili, že k uzavření hlavní dohody o radaru v Česku chybí jen drobnosti, se před sídlem amerických prezidentů sešli lidé, kteří hodlali vyjádřit s jejich ujednáními nesouhlas.

"Hejhej houhou, s radarem v Česku ať jdou..." Tak by se dal volně přeložit pokřik, který asi patnáct demonstrujících dokola opakovalo.

Tou dobou obědval Topolánek s vicepremiérem Dickem Cheneyem v prostorách Bílého domu.

Mezi pestrobarevnými "Růžovými ženami za mír" či zástupci hnutí Campaign for Peace and Democracy, která prostest svolala, jde i drobná nenápadná žena.

"Nehleďte na to, že je nás málo. Prostě jsme náhodou ve Washingtonu a máme tak příležitost vyjádřit svůj nesouhlas. Po celých Spojených státech je řada lidí, kterým dělá politika zbrojení současné administrativy starosti," říká Marie Dennisová z pacifistické organizace Pax Christi Intenational.

"Radar v Česku ani rakety v Polsku nejsou potřeba. Povede to jen k novému závodu ve zbrojení," vysvětluje tichým klidným hlasem zatímco jedna z jejích "spolubojovnic" vykřikuje do megafonu: "Lidé v Česku radar nechtějí!"

Zatímco premiérova návštěva v Bílém domě přitáhla pozornost místních médií - na jeho samostatném brífinku jej kromě českých novinářů čekala desítka domácích kamer - demonstranti se takovou pozorností chlubit nemohou. Čeští novináři se snaží stihnout napjaté uzávěrky způsobené časovým posunem, takže se kolem jen mihnou.

A tak jediný, kdo se jim opravdu věnuje je štáb tvůrců dokumentu Český sen, kteří nyní připravují dokument o radaru.

 

Právě se děje

Další zprávy