Heger chce zavést elektronický recept a změnit poplatky

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
19. 5. 2011 17:10
Ministr hodlá zrušit poplatek za položku a nahradit jej celkovou platbou za recept
Ministr zdravotnictví Leoš Heger
Ministr zdravotnictví Leoš Heger | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Se zrušením poplatku za položku a jeho nahrazením platbou za celý recept počítá ve své reformě lékové politiky ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Chce také zavést elektronické recepty, změnit způsob stanovení maximálních cen léčiv, zrychlit vstup levných léčiv do systému úhrad z pojištění a zavést pozitivní listy neboli seznamy doporučených léků.

"Připravované změny přinesou úspory pro pacienty i v celém systému. Pacienti ušetří především díky zrušení poplatku za položku na receptu a jeho nahrazení poplatkem za recept ve výši 30 korun," přiblížil ministr.

Třicetikorunový poplatek za celý recept by měl být podle náměstka Petra Noska platný od 1. ledna 2012. Kvůli této změně přijde ministerstvo podle odhadů asi o 660 milionů korun.

Výpadek ale nahradí tím, že zdravotní pojišťovny přestanou platit za podpůrné a doplňkové léky. Jedná se například o kloubní preparáty či přípravky na zbytnělou prostatu. Tím ministerstvo ušetří přes půl miliardy korun.  

Začne aukce na léky

Nově by se měly zavést aukce na léky, které podle náměstka Petra Noska omezí výrazně korupci a kritizovanou šedou ekonomiku v lékové oblasti.

Zásadní novinkou bude elektronický recept. V praxi to bude vypadat tak, že lékař ho vytvoří ve svém počítači. Z něj bude odeslán do Centrálního úložiště elektronických receptů. Pacient dostane od svého doktora jen čárový kód či heslo. S tím půjde do lékárny, kde lék dostane.

"Později se počítá i s čipovými kartami, které by mohly být přímo na elektronické kartě pojištěnce," podotkl Nosek.

"Předepisující lékař díky tomuto systému bude mít přehled o tom, jak pacient dodržuje léčebný režim a zároveň se zabrání chybám způsobeným přepisem dat z papírových receptů," vysvětlil ministr.

Kdy skončí papírové recepty, ministerstvo neví

Pilotní projekt ve dvou vybraných zdravotnických zařízeních a jejich lékárnách odstartuje už v létě a na přelomu roku by elektronický recept mohl být uveden do ostrého provozu.

Kdy ale pacienti již nebudou do lékárny chodit s papírovými recepty, nedokázal Nosek odhadnout. Bude prý záležet na tom, jak dopadne pilotní projekt.

Foto: Jaroslav Jiřička

Hegerova reforma lékové politiky počítá i s tím, že zdravotní pojišťovny budou muset díky seznamu doporučených léků hledat pro pacienty nejvýhodnější nabídky a předepisující lékař musí vybrat přípravek z tohoto listu a lékárník jej musí vydat.

"Pro pacienty to bude znamenat snížení doplatku za léky, možnost získání informací o levnějších variantách a pro systém úspory," řekl ministr.

Ministr zdravotnictví chce změnami dosáhnout úspor ve výdajích zdravotních pojišťoven a omezit korupci při nákupu léků. Loni přesáhly tržby lékáren za léky 63 miliardy korun, zdravotní pojišťovny za ně daly téměř 34 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy