Heger a sestry podepsali memorandum, platy se zvýší

ČTK ČTK
8. 3. 2011 14:21
Dohoda garantuje kromě zvýšení mezd také posílení kompetencí zdravotních sester
Dana Jurásková, prezidentka České asociace sester
Dana Jurásková, prezidentka České asociace sester | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger podepsal s šéfkou České asociace sester (ČAS) Danou Juráskovou memorandum, které garantuje zdravotním sestrám a dalším nelékařským pracovníkům zvyšování kompetencí i platů.

Řeší také vzdělávání sester a jejich účast na reformních pracích.

Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví garantuje zlepšení podmínek nelékařským pracovníkům, podobně jako to garantovalo lékařům stejnojmenné memorandum podepsané na konci února s šéfem lékařských odborů Martinem Engelem.

Plné znění dokumentu si můžete přečíst zde.

Podpis tehdy byl signálem pro ukončení protestní odborové akce "Děkujeme, odcházíme", takže lékaři k 1. březnu nemocnice neopustili. Sestry se k protestu lékařů nepřipojily, podle Juráskové nechtěly dál destabilizovat situaci.

Ministerstvo se v memorandu zavazuje, že bude ve spolupráci s lékařskou komorou a odbory, Purkyňovou lékařskou společností a ČAS pracovat na zlepšování systému vzdělávání lékařských a nelékařských pracovníků a úpravě jejich kompetencí.

Po navýšení platů lékařů o 5000 až 8000 korun od letošního března je plat sestry na méně než 50 procentech platu lékaře. V roce 2009 byl průměrný plat lékaře 46 tisíc korun a všeobecné sestry 26 tisíc korun. Navýšením se poměr "rozhodil".

Napravit to má příští rok, kdy by měly sestry dostat přidáno deset procent jako lékaři, což by bylo zhruba 2600 v průměru na sestru měsíčně.

Letos jedinou možností, jak by alespoň některé sestry mohly dostat víc, je zařazení do vyšší platové třídy. Podle Juráskové stovky sester vykonávají odbornou práci, zařazeny však jsou na nižší úrovni. Ministr vyzval šéfy nemocnic, aby tyto nesrovnalosti napravili. Přesunem do vyšší třídy by si sestra polepšila o tisícovku měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy