Hazard se má zdanit až 22 procenty, ale ještě se počítá

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
11. 12. 2013 18:23
Co zbývá stranám pravděpodobné vládní koalice dohodnout na čtvrteční schůzce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoli se Bohuslav Sobotka po úterním koaličním jednání radoval, že se strany dohodly na všech problémových bodech, v části o daních ještě zcela rozhodnuto není.

Strany se sice shodly na daňových slevách a nižším DPH, zcela jasno ale nemají v tom, jak tyto změny nahradit.

Podle zdrojů blízkých jednání stále zbývá ve čtvrtek dořešit zavedení sektorové daně a minimální daň pro osoby samostatně výdělečně činné. „To jsou dvě témata, která se ještě mohou měnit, diskuse o nich není uzavřená," řekl zdroj z hnutí ANO.

Jak zaplatit slevu

Podle návrhu, který sociální demokraté předložili svým partnerům, by ČSSD chtěla sektorovou daň zavést od 1. ledna 2015 pro finanční instituce. Odhadované příjmy ve výši minimálně 4 miliard ročně by měly pokrýt snížené DPH na knihy, léky, dětskou výživu a pleny.

Sobotka uvedl, že bude u těchto komodit usilovat o 5% sazbu DPH. Straničtí experti vypočetli, že v takovém případě snížené DPH ročně vyjde na téměř devět miliard.

Nastíněné čtyři miliardy by tedy výpadek nepokryly, pokud by ovšem strany přistoupily k dani i pro další sektory, mohly by získat až 15 miliard.

Jenže zatímco na samotné slevě se už koalice shodla, na jejím financování pomocí vyššího zdanění sektorů nikoliv. „Zatím jsme dosáhli maximálně formulace, že to zvážíme," osvětluje zdroj z Babišovy strany, která proti sektorové dani brojí od začátku.

Kolik dá hazard

Ve čtvrtek se bude diskutovat také o minimální dani pro OSVČ, které dlouhodobě neplatí žádnou nebo téměř žádnou daň. Podle výpočtů ČSSD by tato daň mohla přinést až 3,5 miliardy korun ročně. Hnutí ANO je obecně proti zvyšování daní, v otázce OSVČ by ale mohlo ustoupit.

Podrobnosti ale ještě nejsou na sto procent dojednané. Podle ČSSD by se minimální daň neměla týkat začínajících podnikatelů nebo těch, kteří se ve ztrátě ocitnou jen krátkodobě.

A to je zřejmě kámen úrazu - podle ANO by se opatření ve výsledku vztahovalo na tak malou část poplatníků, že by stát nemusel vydělat téměř nic. Dá se tedy očekávat, že strana přinese na čtvrteční jednání své výpočty a věc se bude ještě řešit.

 Co se týče zvýšení daňových příjmů, shoda panuje alespoň na větším zdanění hazardu. Ve hře je sazba 21 či 22 %, přičemž přísnější varianta by do rozpočtu přinesla 0,6 miliardy navíc. Daně pro fyzické a právnické osoby stoupat nebudou.

 

Právě se děje

Další zprávy