Havel a volby? Pro Zelené a proti ODS

Petr Holub
19. 5. 2006 0:01
Praha - Exprezident Václav Havel poprvé od roku 1992 veřejně ve volbách podporuje konkrétní stranu, a to rovnou v reklamní kampani.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Volím zelené," stojí na zeleném pásku, který zakrývá část reklamy na Havlovu knihu "Prosím stručně".

V knize lze najít důvody, proč se tak bývalý prezident rozhodl: Je třeba odbourat návyky, které politika zdědila z doby před listopadem 1989. "Mocensky nadiktovaná a všude respektovaná vedoucí úloha komunistické strany zanechala po sobě ve vědomí společnosti hlubokou rýhu a četní lidé - aniž si to uvědomují - tento princip pořád vlastně tak trochu respektují, to znamená, že vždy znovu hledají politickou instituci, která jim usnadní cestu k úspěchu," napsal Havel.

Nejlépe do této "rýhy" vplula ODS, zdůraznil prezident. Lidé však cítí únavu ze všech stran a proto hledají alternativu. Tato strana by mohla dostat až dvacet procent hlasů a vést úspěšnou vzpouru proti postkomunismu.

Podle knihy by ji mohla provést Strana zelených. Havel to potvrdil ještě v dnešním rozhovoru pro Hospodářské noviny, kde její členy označil za "nové lidi, s novým elánem, čerstvým pohledem na věc, nezapletené do různých mafií a bratrstev".

Návrat k Bursíkovi

V polistopadové historii Havel před volbami výslovně podporoval zatím dvě strany. V roce 1990 to byl suverénní vítěz Občanské fórum, o dva roky později Občanské hnutí, které se do sněmovny těsně nekvalifikovalo.

Později už nebyl tak adresný a v roce 1996 pouze naznačoval, koho nevolit: "Nedoporučuji  extremistické strany," řekl pro MF Dnes. 1996. Mohl tím myslet Sládkovy republikány a komunisty, kteří se však do sněmovny dostali.

O dva roky později rozšířil v předvolební debatě na Nově charakteristiku nebezpečných stran na ty, které mají v programech prvky nacionalismu, populismu, xenofobie, touhy po vládě pevné ruky, centralismu a kultu osobnosti. Tehdy poprvé naznačil, koho si přeje ve vládě: doporučil  voličům mladé politiky z lidové strany (Bursík, Svoboda), Unie svobody (Mlynář, Lobkowicz) a ČSSD (Gross).

Středolevá koalice se však prosadila až o čtyři roky později.

V roce 2002 ji Havel doporučil v Právu tím, že se negativně vymezil proti ostatním stranám, ODS a KSČM, když odsoudil jejich nacionální rétoriku: "Mám na mysli ty strany, které náhle začínají mávat praporem národních zájmů, aniž by řekly, co tím konkrétně míní. Ty, které začínají hledat v našem okolí jakési nepřátele a veškerou vinu za to, co se v dějinách přihodilo špatného, svalují na jiné."#reklama

Není novinkou, že Havel někoho podporuje. Opouští však roli obhájce stávajícího systému a podporuje stranu, která ho má změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy