Hašek zůstane hejtmanem, složí poslanecký mandát

ČTK ČTK
23. 4. 2014 20:15
Michal Hašek téměř po půl roce od parlamentních voleb naplnil slib ČSSD, že nebude kumulovat funkce.
Největší absentér minulé Poslanecké sněmovny a jihomoravský patriot zůstává v Brně.
Největší absentér minulé Poslanecké sněmovny a jihomoravský patriot zůstává v Brně. | Foto: Vojtěch Marek

Brno - Jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek se vzdá poslaneckého mandátu. Zůstane hejtmanem. Hašek to dnes oznámil novinářům v Brně. Ve Sněmovně jej nahradí starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Předseda strany Bohuslav Sobotka Haškův postoj ocenil.

Hašek svým rozhodnutím téměř po půl roce od parlamentních voleb naplnil slib, který dala ČSSD voličům, že nebude kumulovat funkce. Mezi funkcí hejtmana a poslance si mají vybrat ještě karlovarský Josef Novotný a Jiří Běhounek z Vysočiny.

"Rozhodnutí pro mě bylo těžké, ale respektuji usnesení ČSSD. Kdo mě zná, ví, že jsem jihomoravský patriot, takže určitě neočekával jinou volbu," řekl Hašek. Příští středu předá předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) notářský zápis s tím, že se vzdává poslaneckého mandátu.

Hašek hodlá také znovu kandidovat na předsedu Asociace krajů ČR, jehož funkční období je dva roky. "V rámci asociace budu vždy hájit zájmy jižní Moravy i ostatních krajů a budu posilovat roli asociace směrem k vládě, Parlamentu a prezidentovi. Těším se jako hrdý patriot na to, že budu dělat něco pro náš kraj," řekl Hašek.  Z pozice hejtmana se chce zasadit o sjednocení levice. "Chci, aby ČSSD byla vážená a silná strana. Také doufám, že ČSSD dotáhne do konce návrhy hejtmanů na klouzavý mandát a zákaz kumulací více platů," uvedl.

Proti kumulaci funkcí se už loni před podzimními volbami postavil Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Starosta Znojma Gabrhel, Haškův nástupce ve Sněmovně, starostou ale zůstane. Odůvodnil to blížícími se komunálními volbami, které budou na podzim. Podle Gabrhela by se změna vedení města na několik měsíců nevyplatila. "Přijetím poslaneckého mandátu se vzdám platu starosty města, který bude posílán na transparentní účet, z něhož budou hrazeny charitativní projekty na území města, respektive okresu," uvedl v tiskovém prohlášení Gabrhel.

Po loňských volbách do Sněmovny získalo pět hejtmanů z ČSSD poslanecký mandát. Plzeňský Milan Chovanec se už dříve vzdal funkce hejtmana, stal se ministrem vnitra. V březnu složil poslanecký mandát jihočeský Jiří Zimola. Rozhodnutí musejí oznámit ještě karlovarský Novotný a Běhounek z Vysočiny. Novotný se vyjádří při čtvrtečním jednání Zastupitelstva Karlovarského kraje. Běhounek rozhodnutí oznámí zřejmě v pátek dopoledne rozesláním tiskové zprávy.

 

Právě se děje

Další zprávy