Hašek vysvětloval straníkům "virtuální mluvčí". ČSSD ho podpořila, zůstává volebním lídrem

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
8. 8. 2016 21:52
Vedení jihomoravské ČSSD podpořilo hejtmana Michala Haška a potvrdilo, že povede kandidátku do krajských voleb. Hašek prohlašuje, že za celou kauzou je boj politických konkurentů proti němu.
Michal Hašek
Michal Hašek | Foto: www.michal-hasek.eu

Brno - Pozice hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška před podzimními krajskými volbami je v ČSSD tak silná, že ji stěží může něco oslabit. Po pondělním večerním jednání krajského vedení strany je jasné, že Hašek "přežije" své mlžení ohledně toho, kdo měl na starosti některá jeho tisková vyjádření a jak to bylo s placením pochvalných článků o něm a kraji.

Vedení jihomoravské ČSSD Haška podpořilo, a nic mu tak nebrání v tom, aby bojoval o obhajobu křesla prvního muže kraje. V pondělí také uplynula lhůta, kdy mohly strany ještě dělat změny na kandidátkách pro krajské volby. "Na naší kandidátní listině nebudeme dělat žádné změny," prohlásil po jednání předseda jihomoravské ČSSD Roman Hanák, který vidí za děním kolem Haška útoky politických konkurentů.

Hanák minulý týden oznámil, že svolává kvůli Haškově "virtuální mluvčí" krajské vedení. Mohlo to působit tak, že Hašek půjde "na kobereček". Nic takového se ale nakonec nestalo, Hašek sice v pondělí večer vše vysvětloval, ale nikdo na něj netlačil. Mezi sociálními demokraty na jihu si dlouhodobě udržuje velmi silnou pozici, navíc Hanáka si sám "vytáhl" na hejtmanství jako svého náměstka.

Nejasná spolupráce s Mrencovou

Nejnovější kauza ohledně hejtmana Jihomoravského kraje za ČSSD Michala Haška se týká jeho spolupráce s lobbistkou Janou Mrencovou, která byla letos nepravomocně odsouzena za přijetí úplatku.

Mrencová podle některých informací pracovala v posledních letech pro Haška i KSČM, hejtman však zatím nesdělil podrobnosti této spolupráce včetně toho, zda a proč Mrencová mluvila za kraj pod smyšlenou identitou. Ona sama odmítá, že by používala při práci pro kraj smyšlené příjmení.

Podobně Haška už dříve podpořili i jiní členové krajského vedení. "Za lídra byl potvrzen vnitrostranickým referendem a jeho mandát z mého pohledu není ohrožený," zastal se ho například místopředseda krajské ČSSD Marek Šlapal.

Hejtman Hašek má podporu sociální demokracie i přesto, že podle všeho po lhaní ohledně "lánského puče" nemluvil pravdu ani tentokrát.

Ve chvíli, kdy MF Dnes publikovala informace, že za kraj a Haška posílá stanoviska nepravomocně odsouzená lobbistka Jana Mrencová, která se vydává za smyšlenou Lucii Proutníkovou, Hašek podle listu tvrdil, že mu toto jméno nic neříká a netuší, o koho jde. V té době měl přitom oficiální mluvčí Denisu Kapitančíkovou. Ta však následně několikrát prohlásila, že Hašek s Mrencovou často komunikoval, věděl, že používá jinou identitu, a řada tiskových zpráv šla přes tuto "virtuální mluvčí". Zároveň uvedla, že agentura Mrencové inkasovala od kraje stovky tisíc korun, konkrétně 400 tisíc ročně.

Kraj reagoval tvrzením, že slova Kapitančíkové analyzuje a zváží právní kroky.

Jen politický boj, tvrdí Hašek

Samotný hejtman Hašek tvrdí, že za vším je podle něj politický boj proti němu. Kapitančíková je totiž mluvčí radnice Brno-střed, kterou vedou Haškovi kritici z hnutí Žít Brno. To zopakoval i na jednání ČSSD, na které přišel po týdenní dovolené.

"Kvůli dovolené jsem se k celé pseudokauze nevyjadřoval. Jde o ostrou fázi kampaně některých subjektů proti mně a ČSSD," sdělil Aktuálně.cz Hašek, který odmítal, že by si ho v pondělí večer spolustraníci zvali "na kobereček". "Za něco takového naše jednání vůbec nepovažuji," podotkl ještě před zasedáním. Na žádné podrobnější otázky nechtěl odpovídat s argumentem, že nejdříve chce informovat spolustraníky.

Zástupci Žít Brno tvrdí, že nemají s kauzou nic společného, Strana zelených společně s piráty vyzvala Haška, aby se kvůli svému lhaní vzdal postu hejtmana i jedničky na kandidátce ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy