Hašek po prohrané volbě: Se Sobotkou chci spolupracovat

Kateřina Eliášová
18. 3. 2011 21:27
Minirozhovor Aktuálně.cz s Michalem Haškem
Michal Hašek nakonec volbu nevyhrál
Michal Hašek nakonec volbu nevyhrál | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Tři čtvrtě roku vedl jihomoravský hejtman Michal Hašek svoji kampaň za zvolení předsedou ČSSD.

Rozhodující bitvu ale prohrál, když ho na sjezdu sociální demokracie v Brně porazil ve 2. kole úřadující předseda Bohuslav Sobotka.

"Budu spolu s ním pracovat na tom, aby sociální demokracie byla úspěšnou stranou," řekl Aktuálně.cz jen pár minut po oznámení oficiálních výsledků.

Aktuálně.cz.cz: První reakce?

Po devítiměsíční kampani se právě teď cítím docela uvolněně. Bohuslavu Sobotkovi jsem před malou chvílí gratuloval, plně respektuji jeho mandát. Je jasné, že zvolen mohl být pouze jeden, byť hlasování bylo velmi dramatické a těsné. Budu spolu s ním pracovat na tom, aby sociální demokracie byla úspěšnou stranou, a zároveň budu pracovat na tom, abychom měli co nejlepší výsledky v blížících se krajských volbách a třeba i v příštích volbách do sněmovny. Jsem v sociální demokracii 13 let a předpokládám, že tam budu ještě dalších mnoho let.

A.cz: Budete chtít kandidovat na jinou funkci ve vedení?

Zcela jistě na prvního místopředsedu. Pokud má být strana jednotná, tak je zřejmé, že vevedení strany by měly být zastoupeny všechny názorové proudy. Jsem přesvědčen, že pokud podpora byla do poslední chvíle půl na půl, tak je mojí povinností kandidovat na prvního místopředsedu.

A.cz: Co nakonec podle vás rozhodlo o vítězi?

To je věcí další analýzy. Atmosféra byla celé odpoledne velmi napjatá, bylo to doslova a do písmene o pár hlasů. Pro mě už to ale je uzavřená kapitola. Tenhle sjezd zvolil za předsedu Bohuslava Sobotku, já to respektuji, chci s ním spolupracovat. A když se mi něco nebude líbit, tak vám garantuji, že to ode mě uslyší první on. Důležité pro mě je, aby sociální demokracie byla úspěšnou moderní levicovou stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy