Hašek ovládl Prahu, boj o šéfa ČSSD se sune na sever

Martina Machová Martina Machová
9. 1. 2011 7:00
Sociální demokraté hledají nástupce po Jiřím Paroubkovi, Bohuslav Sobotka se nevzdává
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na konferenci pražské ČSSD
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na konferenci pražské ČSSD | Foto: Martina Machová

Praha - Jihomoravský hejtman a jeden z favoritů na post předsedy ČSSD Michal Hašek uhrál v sobotu významný bod, který jej posunul blíže k získání kýžené mety - lídra sílící sociální demokracie.

Na konferenci pražské ČSSD získal 97 hlasů, jeho nejvážnější protikandidát - úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jen 50. 

"Praha je významný signál dovnitř strany a poměr, se kterým se mi podařilo zvítězit, je výrazný," řekl po schválení své nominace Aktuálně.cz Michal Hašek. "Když jsem sem jel, jistý jsem si nebyl," přiznal.

Pokud by Hašek v sobotu v Praze propadl, s jeho šancemi získat post předsedy ČSSD by to silně otřáslo. Pražská ČSSD je totiž druhá největší organizace v rámci celé sociální demokracie a její hlas má velkou váhu nejen co do počtu delegátů, kteří zřejmě pro Haška zvednou ruku i na březnovém sjezdu, ale také v "psychologické" hře uvnitř strany.

Náznaky, že by Haškova cesta k pražské nominaci nemusela být úplně jednoduchá, se objevily hned dopoledne. Jeho poradkyně, exministryně školství Petra Buzková, byla zvolena za delegátku na březnový sjezd ČSSD až na třetí pokus.

K dalšímu obdobnému „klopýtnutí" ovšem již během dalšího jednání nedošlo. Do čela pražské ČSSD byl znovu zvolen jeho příznivec Petr Hulinský, navíc Hašek i podle některých příznivců Sobotky oslovil delegáty svým kandidátským projevem.

Pražská ČSSD rozhodla, že podpoří Michala haška v souboji o předsednické křeslo
Pražská ČSSD rozhodla, že podpoří Michala haška v souboji o předsednické křeslo | Foto: Martina Machová

Úskalí veřejného hlasování

"Vzhledem k tomu, že se jednalo o veřejné hlasování, pokládám počet získaných hlasů za úspěch. V tajném hlasování by byl výsledek vyrovnaný, ale tajného hlasování se zřejmě vedení pražské ČSSD bálo," nicméně připomněl jeho protikandidát Bohuslav Sobotka.

Pražští sociální demokraté nehlasovali tajně, jak je při rozhodování o personálních otázkách běžnější.

A jak se pražská konference podle něj odrazí v dalším nominačním marathónu? "Každý kraj rozhoduje samostatně," uvedl jen.
Po téměř vyrovnaných soubojích na konferenci v Hradci Králové a Pardubicích je to první jasné vítězství jedné z konkurenčních stran.

V Pardubicích totiž získali nominaci oba hlavní kandidáti, i když Sobotka zde vyhrál s celkem znatelným náskokem. V Hradci Králové po vyrovnaném souboji zůstali oba bez nominace.

K potvrzení Haškovy převahy by mohlo dojít hned následující víkend. Krajské konference mimo jiné totiž proběhnou v dalších dvou velkých a vlivných krajích - v Ústeckém a Moravskoslezském. A oba dva jsou však svým způsobem komplikované.

Jiří Paroubek s Petrem Bendou při kampani
Jiří Paroubek s Petrem Bendou při kampani | Foto: Ludvík Hradilek

Hra o Paroubka a Bendu

Ústečtí sociální demokraté totiž budou řešit zejména své vnitřní problémy a jasná nominace na lídra ČSSD se zde nečeká.

Řešit se místo toho budou nákupy nových straníků a rozhádaná ústecká ČSSD řekne, zda chce dál za svého předsedu blízkého přítele expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petra Bendu. Právě jej mnozí označují jako strůjce těchto účelových náborů. On sám tato nařčení opakovaně odmítá.

Severočeská ČSSD sice svrhává svého předsedu opakovaně a bez větších úspěchů, nyní to ale vypadá, že tentokrát by skutečně mohl padnout. Jeho kritici totiž po jeho odchodu volají stále intenzivněji a s výzvami již nepřichází jen jednotlivci, ale i celé místní stranické buňky.

Podle toho, zda Benda post obhájí, se ovšem dá vyčíst, koho bude ústecký region podporovat v březnu na sjezdu. Pokud vyhraje Benda, je velice pravděpodobné, že se Ústí přikloní spíše k Sobotkovi, pokud Benda padne, znamená to, že zde mají navrch Haškovi příznivci.

Například hejtmanka Jana Vaňhová je totiž podepsána pod Haškovým „Desaterem", tedy jeho vizí, kam chce sociální demokracii v následujících letech dovést.

Sobotka, který dříve Bendu veřejně kritizoval, jej naopak přijel podpořit v komunálních volbách do Teplic. Aktuálně.cz následně tvrdil, že jako úřadující předseda jezdí podporovat kandidáty ČSSD po celé republice, tamní socialisté si ovšem jeho návštěvu vyložili jako jasný vzkaz, že jedná s Bendou.

Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Repro ČSSD
 

Exministr Pecina v akci

Jiná situace je na severní Moravě. Tam naopak může celkovým výsledkem zamíchat třetí jméno - exministr vnitra Martin Pecina, který z regionu pochází. Pozice Michala Haška a Bohuslava Sobotky je zde jinak vyrovnaná.

Pecina se ambicí získat zdejší podporu netají, což potvrdil i deníku Aktuálně.cz. Body přitom získal i v sobotu v Praze, hlasovalo pro něj 13 delegátů.

Třetím klíčovým regionem, jehož rozhodnutí významně napoví, jak by mohla volba předsedy ČSSD dopadnout, je jižní Morava. Oba hlavní kandidáti odtud totiž pocházejí. A i zde to zatím vypadá, přes silný vliv brněnského primátora a Haškova spojence, místopředsedy ČSSD Romana Onderky, na remízu.

Že Hašek s Onderkou nemají region pod kontrolou, jak by se dalo zvenčí usuzovat, ukázaly primárky přímo v Brně. Zvítězil zde totiž nečekaně Bohuslav Sobotka. Aby Hašek ovládl krajskou konferenci, musel by kromě většiny okresů získat přízeň i těch, kteří původně hlasovali proti němu. 

Matadoři Rath vs. Urban

Poslední zajímavý souboj se pak odehraje únoru ve středních Čechách. Obě konkurenční křídla tu reprezentují další dvě důležité figury, a střet se odehraje nejen v rovině Hašek versus Sobotka, ale také Milan Urban versus středočeský hejtman David Rath.

Místopředseda ČSSD Milan Urban patří k podporovatelům Haška, David Rath naopak k Sobotkovým nejbližším spolupracovníkům. Sami Urbanovi blízcí připouští, že Rath má v současnosti v kraji díky funkci hejtmana navrch. Kraj totiž rozhoduje o dotacích obcím a nerozhněvat si vládce hejtmanství může fungovat jako jistá motivace.      

 

Právě se děje

Další zprávy