Hašek: Nám nejde o koryta. My jen bubnujeme na poplach

Kateřina Eliášová
12. 6. 2008 17:02
Proč blokoval sněmovnu? Představitel ČSSD odpovídá
My jen bubnujeme, říká Michal Hašek.
My jen bubnujeme, říká Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Celý den a půl opozice ve sněmovně úspěšně bránila tomu, aby zákonodárci na své červnové schůzi o čemkoli jednali.

Největší sněmovní obstrukce od dob, kdy ve sněmovně působili populisté Sládkovy strany, byla protestem proti návrhu, jímž chce koaliční vláda získat výhodnější pozice ve sněmovních výborech.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek Aktuálně.cz vysvětluje, proč sněmovna musela ztratit tolik času, když kvůli hádce odkládá projednání takových věcí, jako je zrušení některých zdravotnických poplatků, antidiskriminační zákon či zřízení komise, která by doladila vyrovnání s církvemi.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Bohuslava Sobotky:
Příčina a následek

A.cz: Proč jste kvůli změnám ve sněmovních výborech, které navrhla koalice, blokovali sněmovnu a nejednali o zákonech, na něž voliči čekají - například o zrušení některých zdravotnických poplatků.

Kdybychom věděli, že s tím chce koalice přijít, mohli jsme o tom jednat jinde, než bylo plénum sněmovny. Byli jsme postaveni před hotovou věc a jen zákulisním způsobem jsme se dozvídali, co se vlastně má stát. To vzbudilo první vlnu emocí. Koalice pak tlačila na předřazení tohoto bodu před všechno ostatní, a tak tlačila na nás tlačila.

A.cz: Ale proč trvala blokáda tak dlouho? Proč se raději nejednalo o zákonech?

Já podezírám premiéra Topolánka a předsedu klubu ODS Tluchoře, že tato situace byla vyvolána uměle a má zakrýt to, že v koalici v tuto chvíli dochází k hlubokým rozporům. Myslím si, že pro nějaké zákony prostě nemá koalice hlasy. Celé je to dýmová clona, která má zakrýt stav v koalici.

A.cz: Proč jste u toho svou obstrukcí asistovali?

Já to tak nevidím.

A.cz: Dělali jste přece obstrukce, a to hned několik dní.

Jestli si myslíte, že mi to dělalo potěšení, tak nikoliv. Ale my bubnujeme na poplach. Může se stát, že se tady změní počty ve výborech, pak možná přijde to, že naši lidé přijdou o křesla šéfů vlivných výborů. Teď si chce koalice svolat schůzi a dát tam jen svoje návrhy. Já se ptám, kde je rovnost? Podle Ústavy mají i opoziční poslanci možnost předkládat návrhy.

A.cz: Co myslíte, že voliče zajímá víc? Váš boj o funkce, nebo šance, že by poslanci mohli co nejrychleji zrušit některé poplatky?

Mě to mrzí, veřejnost to může vidět tak, že jde jen o "koryta". Ale jde o ně vládní koalici.

 

Právě se děje

Další zprávy