Hašek a Tejc rezignovali na své posty v čele ČSSD

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
8. 11. 2013 10:16
Hašek končí jako místopředseda strany, Tejc jako předseda poslaneckého klubu
Michal Hašek a Jeroným Tejc právě pronášejí rezignační projev.
Michal Hašek a Jeroným Tejc právě pronášejí rezignační projev. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Máme právo na svůj názor. A rezignujeme ne proto, že jsme piklili za zády svého předsedy, ale protože ČSSD nezískala ve volbách tolik hlasů, kolik potřebovala.

S těmito slovy v pátek ráno rezignovali účastníci utajované lánské schůzky Michal Hašek a Jeroným Tejc na své funkce v čele sociální demokracie.

Hašek tak končí jako místopředseda ČSSD, Tejc jako předseda poslaneckého klubu. K odpovědnosti vyzvali i další přední členy ČSSD.

Oba se svou rezignací přidali k místopředsedovi Zdeňku Škromachovi, který se svého postu místopředsedy vzdal ve čtvrtek prostřednictvím živého vysílání České televize.

"Abychom umožnili Bohuslavu Sobotkovi plně uplatnit mandát předsedy a osobní zodpovědnost za fungování vlády, rozhodli jsme se k dnešnímu dni rezignovat na své funkce ve vedení ČSSD," vysvětlil Hašek s tím, že krok chápe jako jejich příspěvek k reflexi volebního výsledku.

Reflexe volebního (ne)úspěchu.
Reflexe volebního (ne)úspěchu. | Foto: Vojtěch Marek

Hašek: Odpovědnost mají i ostatní

Za ten by ale podle něj měli nést vinu i ostatní. "Vyzýváme k převzetí spoluodpovědnosti za výsledek voleb také další členy vedení ČSSD, zejména místopředsedu odpovědného za volební kampaň Milana Chovance a místopředsedu odpovědného za přípravu volebního programu Lubomíra Zaorálka," upozornil Hašek.

Sobotka ale na následné tiskové konferenci řekl, že další hlavy už padat nemusí. "Nevidím důvod, proč by měli rezignovat další funkcionáři. Ti, co krizi způsobili, už svou oznámili," vysvětlil předseda.

Konec Haška, Tejce a Škromacha ve vední ČSSD považuje za adekvátní a logickou reakci na "zásadní nesouhlas", který jejich jednání podle něj vyvolalo mezi členy, sympatizanty strany, voliči i ostatními lidmi.

"Jejich rezignace umožní zklidnit situaci. Tečku za vším udělá ÚVV ČSSD, kličové je jeho stanovisko k rozhodnutí předsednictva strany a svolání sjezdu ČSSD.

Ten Sobotka navrhuje na únor a právě na něm by měla strana zvolit dva nové místopředsedy.

Tejc: Odmítám normalizační praktiky

Ve zklidnění celé situace věří i Hašek s Tejcem. "Věříme, že zastavíme nesmyslný hon na ty, kteří se v uvozovkách provinili jen tím, že svobodně vyjádřili svůj názor," dodal Hašek.

Hned v úvodu také zopakoval, že na schůzce s prezidentem nevidí nic špatného a celé dění kolem setkání v Lánech považuje za mediální kampaň, založenou na "fabulaci o takzvaném Lánském puči".

"Bohužel tato kampaň splnila účel a zakryla debakl ČSSD i české levice v předčasných volbách," uvedl Hašek s tím, že podle něj jsou nyní v ČSSD nátlakovými metodami umlčováni kritici a lidé s odlišným názorem, než má předseda strany.

"Loajalita nesmí znamenat rezignaci na vlastní názor a právo jej vyslovit," dodal s tím, že raději svá místa opustí, než aby je za své odlišné názory vyměnili. Uvedl rovněž, že se domnívá, že předsednictvo po volebním debaklu mělo právo vyjádřit Sobotkovi nedůvěru.

"Chci ochránit poslanecký klub, aby kolegové nebyli vystavení tlaku, a zabránit rozštěpení klubu," vysvětloval své rozhodnutí Tejc. Připomněl, že byl zvolen dvoutřetinovou většinou v situaci, kdy aféra Lány gradovala.

Tejc vysvětlil, že nechce, aby se z ČSSD stala strana, ve které musí mít všichni stejný názor jako předseda. "Odmítám normalizační slovník a metody likvidace odpůrců. Mám pocit, že v posledních dnech chyběla snad jen slova o zaprodancích a ztroskotancích," dodal Tejc.

Problémy v nové vládě

Hašek slíbil, že udělají oba vše pro to, aby straně zajistili jednotnou podporu celého poslaneckého klubu pro vznik vlády, tedy padesáti hlasů.

Zároveň ale během svého projevu jasně vzkázali, že případné vícebarevné vládě ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky mohou dělat problémy. Deklarovali totiž, že budou hlasovat pro věci, které "jsou v souladu s programem ČSSD".

"Nechceme se stát záminkou k tomu, že jednání o vládě nebudou úspěšná. Budeme i nadále loajálními sociálními demokraty, kteří ctí programové zásady a sliby, které jsme dali voličům," dodal k tomu Hašek.

Koaliční vládnutí přitom předpokládá ústupky partnerům, v tomto případě zřejmě KDU-ČSL a ANO.

Po tiskové konferenci, kde svou rezignaci oznámili, nebyly možné dotazy. Hašek nechal na řečnickém pultu společné prohlášení, které kopíruje jeho řeč.

Jejich rezignaci chtěl i Sobotka

K rezignaci vyzvaly trojici "lánských" některé krajské organizace nebo například předseda Senátu Milan Štěch. Předseda Bohuslav Sobotka již dříve řekl, že bude požadovat, aby Hašek skončil jako místopředseda a Tejc jako předseda poslaneckého klubu.

Hašek, Tejc, Škromach i další vlivní sociální demokraté se krátce po oznámení výsledků po volbách tajně sešli v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka o ničem nevěděl, celou situaci poté označil za puč.

Všichni schůzku několik dní rezolutně odmítali a vyzývali Sobotku k rezignaci jako přijetí odpovědnosti za špatný volební výsledek. Postupně ale všichni tajnou schůzku se Zemanem přiznali, mlčení prolomil místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Jako první se vzdal funkce Jiří Zimola, na konci října rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Chovanec svou rezignaci na post ve vedení nabídl, Sobotka ji ale odmítl.

Ve čtvrtek pak rezignoval Škromach, jako důvod ale uvedl špatný volební výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy