Hanáková ustoupila. Na živé umění půjde více peněz

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 2. 2013 9:57
Z rozpočtu chce vyčlenit stejnou částku jako loni. Demonstraci se ale nevyhne
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo kultury chce na takzvané živé umění letos poskytnout stejně peněz, jako bylo pro tuto kapitolu schváleno v loňském roce.

Ministryně Alena Hanáková již kvůli tomu svému ekonomickému náměstku Martinu Sankotovi vydala pokyn, aby co nejdříve vyčlenil další finanční prostředky. Kvůli klesající podpoře živého umění Hanáková čelí sílícímu tlaku zástupců kulturní obce.

"Po jednání s řediteli některých divadel a předsedy některých grantových komisí na konci ledna bylo konstatováno, že situace vyžaduje velmi rychlou reakci," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Zachraňte kulturu

"Celkově by se tak měl objem peněz na podporu tohoto segmentu kultury dostat na úroveň rozpočtu, který byl pro tuto kapitolu schválen v loňském roce," sdělil resort. Původně přitom měly být dotace kráceny až o sto milionů oproti loňskému roku, což vyvolalo protesty příjemců grantů i zástupců komisí, které o rozdělení peněz rozhodují.

Kvůli sporu o dotace ve čtvrtek Hanákovou čeká demonstrace, kterou naplánovala iniciativa Zachraňte kulturu 2013. Té vadí zejména snížení částky určené letos z rozpočtu ministerstva kultury na granty. Ministerstvo již v průběhu týdne slíbilo na dotace živému umění přidat 40 milionů korun.

"K alokaci dalších peněz na podporu živého umění dojde na základě úsporných opatření, která postihnou řadu složek ministerstva, včetně provozu samotného úřadu," uvedlo nyní ministerstvo.

Suma určená na dotace živému umění měla podle původních plánů letos činit přibližně 280 milionů korun oproti loňským 372 milionům, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšil. Ministerstvo ale oponuje tím, že jeho reálný rozpočet klesl.

Letošní rozpočet ministerstva počítá s výdaji 8,9 miliardy korun, loni výdaje činily 8,4 miliardy. Ministerstvo však říká, že suma 1,7 miliardy je určená na kofinancování projektů financovaných z EU. Skutečně prý tedy má k dispozici jen 7,2 miliardy, loni to bylo 7,39 miliardy korun.

Ministryni Hanákové se navíc podle informací Mladé fronty Dnes komplikuje situace i v její domovské straně a podle nejmenovaných zdrojů by ji měl na jejím postu někdo nahradit. Hanáková si kritiku vysloužila například kvůli svému vysvětlování církevních restitucí či personálním změnám ve vedení Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy