Hanáková končí na ministerstvu kultury, necítí podporu

Domácí Domácí
12. 6. 2013 20:35
O jejím odchodu se spekulovalo dlouho, nahradit by ji mohl profesor AMU Jiří Hlaváč
Alena Hanáková.
Alena Hanáková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková končí po osmnácti měsících v čele svého úřadu. "Necítím dostatečnou podporu ze strany Karla Schwarzenberga a Petra Gazdíka. Proto jsem se rozhodla k 30. červnu rezignovat," uvedla na tiskové konferenci po jednání s předsedy stran TOP 09 a STAN.

Hanáková dodala, že svému nástupci či nástupkyni předává rezort ministerstva kultury v dobré kondici.

Nahradit by ji mohl bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU profesor Jiří Hlaváč. Ten již podle informací ČTK jednal o nástupu do funkce s vedením TOP 09. Hlaváč uvedl, že hlavní rozhodnutí je v tuto chvíli na premiérovi Petru Nečasovi.  

O odchodu Hanákové z vlády se spekulovalo prakticky od loňského kongresu ODS, kdy se začalo mluvit o změnách ve vládě.

Hanáková se podle odborníků na post nehodila

Na Hanákovou se snášela vlna kritiky především ze strany umělců, sami zástupci TOP 09 a starostů ale při neformálních rozhovorech připouštěli, že není nejsilnější ministryní. Rozhodnutí o jejím konci se ale nakonec odložilo.

Rezignace ministryně kultury Aleny Hanákové (STAN) není podle oslovených odborníků z oblasti kultury nečekaná, přišla ale s velkým zpožděním.

Pro funkci ministra kultury je podle nich zapotřebí osobnost se zkušeností v resortu i se státní správou, což Hanáková neměla. Tento nedostatek se projevoval například v komunikaci s odbornou i laickou veřejností a v nejasné koncepci.

"Odchod paní ministryně byl očekávaný," reagovala na dotaz  ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková.

Pochybení a nedorozumění byla celá řada, příkladem z poslední doby je podle Smolíkové kauza Národní galerie a uvedení této instituce do nejistoty. "Vznikaly určité kroky, které neměly jasný plán, co bude po nich," podotkla.

Ředitelka festivalu Tanec Praha Yvona Kreuzmannová je přesvědčena, že tento krok měl přijít už dřív. Není podle ní pravda, jak dnes prohlašuje ministerstvo, že živé umění se podporuje tak jako loni.

Výtvarník David Černý si myslí, že jmenování Hanákové do funkce bylo od začátku chybou. "Bohužel to tehdy byla poměrně komplikovaná situace a v tu chvíli asi nikdo nebyl politicky vhodnější," uvedl.

"Ministerstvo kultury bylo dlouhodobě obsazeno slabými a neaktivními ministry. Zasloužilo by si někoho, kdo není jenom politická figura, ale odborník připravený něco pro kulturu i prosadit," řekl k rezignaci Hanákové režisér Jan Svěrák.

Podle šéfa České filharmonie Davida Marečka bude výběr nového ministra spíše politickým rozhodnutím.

Epizodou bylo také nedávné veřejné prohlášení bývalého rektora AMU (předtím kancléře prezidenta Václava Havla a ještě předtím generálního ředitele veřejnoprávní České televize) Iva Mathé o tom, že by ji měl na postu ministra kultury nahradit.

TOP 09 a Starostové, kteří post ministra kultury obsazují, poté jeho angažmá ve vládě odsunuli.

Podle informací Aktuálně.cz byl Mathé ve hře i nyní, nakonec ho ale v tiché bitvě o případného nástupce Hanákové porazil právě klarinetista Hlaváč.

Mathého jméno se podle zákulisních zpráv nelíbilo části pražské TOP 09, která s kandidátem navrhovaným šéfem strany Karlem Schwarzenbergem nesouhlasila. Nadšení nebyli ani klíčoví Starostové.

Klarinetista, skladatel a vysokoškolský pedagog Jiří Hlaváč absolvoval v roce 1969 konzervatoř v Brně, o pět let později úspěšně dokončil studium na HAMU, kde od devadesátých let až dodnes působí jako pedagog.

Tak se demonstrovalo proti Hanákové, podívejte:

Mezi léty 2000 a 2006 HAMU vedl, za jeho působení bylo mimo jiné zavedeno doktorské studium uměleckých oborů nebo výuka oboru bicí nástroje.

Je držitelem cen Grammy classic za nahrávky klarinetových koncertů, Zlatého štítu Panton za nahrávku roku, Americký biografický institut mu v roce 1998 udělil titul Muž roku a v roce 2005 získal ve Velké Británii cenu Deska roku.

 

Právě se děje

Další zprávy