Hamáček ustoupil Zemanovi, na ministra zahraničí navrhne náměstka Petříčka

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 9. 2018 11:14
Kandidátem na ministra zahraničí je současný náměstek Tomáš Petříček, informovala o tom Česká televize.
Tomáš Petříček.
Tomáš Petříček. | Foto: ČTK

Praha - Sociální demokracie navrhne do funkce ministra zahraničních věcí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Podle informací ČTK to na úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD oznámil předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček, který je nyní pověřen řízením české diplomacie.

Oficiálně by měl informaci oznámit ve 12:00 na tiskové konferenci. Navržení Petříčka by znamenalo, že ČSSD ustoupí ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého do čela ministerstva zahraničí odmítl v červnu jmenovat prezident Miloš Zeman.

Dosavadní kandidát ČSSD na ministra zahraničí Poche Petříčkovu nominaci nechtěl potvrdit. "To si musí rozhodnout pan Hamáček, až potom se k tomu můžu vyjádřit," řekl Aktuálně.cz.

Poche by se měl podle informací Aktuálně.cz stát Petříčkovým náměstkem. Dojít k tomu má ale až poté, co mu v květnu příštího roku vyprší mandát europoslance. "Poche ministerstvo už teď kontroluje z pozice politického tajemníka, takže zatím nemá potřebu nic měnit," řekl Aktuálně.cz dobře informovaný zdroj z ministerstva.

Petříček byl Pocheho asistentem, od roku 2014 s několikaměsíční přestávkou pracoval v Evropském parlamentu. V roce 2017 své působení v EP přerušil a sedm měsíců byl náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pracoval také na pražském magistrátu nebo byl členem představenstva společnosti Želivská provozní. Vede kandidátku ČSSD v Praze 7 v letošních říjnových volbách. Na ministerstvu působí od začátku srpna.

Šéf ODS Petr Fiala je rád, že Babiš a Hamáček nejspíše konečně nalezli nového ministra zahraničí. 

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Sociální demokraté koncem srpna ohlásili, že spor o nominaci Pocheho vyřeší až po komunálních a senátních volbách. Odložit definitivní rozhodnutí chtěl Hamáček po poradě s předsednictvem strany kvůli tomu, aby téma nepoškodilo kampaň ČSSD.

Zeman v polovině července řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, nechal čistě na něm. Poche se po jmenování Hamáčka stal v Černínském paláci politickým tajemníkem. Babiš začátkem září řekl, že Poche působí na ministerstvu zahraničí negativně a šéfem resortu se nestane. ČSSD dosud na Pocheho nominaci trvala s tím, že Babiš má dodržovat koaliční smlouvu a nominovat kandidáta, kterého vybere ČSSD.

Babiš nerozumí tomu, co Poche na ministerstvu dělá:

Buď někdo je ministr a může mít vliv na ten resort, nebo není ministr. Poche je europoslanec a jeho působení na ministerstvu nerozumím, říká Babiš. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy