Širší vedení ČSSD dalo předsedovi Hamáčkovi důvěru, o Zimolovi se nehlasovalo

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
Aktualizováno 20. 10. 2018 15:05
Jan Hamáček požádal, aby mu kolegové z ČSSD vyslovili důvěru po prohraných komunálních volbách.
Jan Hamáček, Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna na jednání o budoucnosti ČSSD v Hradci Králové, 20. října 2018.
Jan Hamáček, Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna na jednání o budoucnosti ČSSD v Hradci Králové, 20. října 2018. | Foto: ČTK

Hradec Králové - Širší vedení ČSSD dalo v sobotu v Hradci Králové důvěru předsedovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, jak se předpokládalo. Členové ústředního výkonného výboru se na tom usnesli podle zdroje ČTK absolutní většinou.

Ústřední výkonný výbor nakonec nehlasoval o důvěře v prvního místopředsedu a jednoho z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD Jiřího Zimolu, ač o ni stejně jako Hamáček žádal. Hamáček si hlasování o důvěře v ostatní stranické špičky nepřál. Členové výboru neschválili ani Zimolův návrh na přeregistraci členů sociální demokracie, což je jedním z požadavků platformy.

Na předcházející páteční schůzi užšího vedení strany to byl především první místopředseda Jiří Zimola, který čelil ostré kritice svých kolegů. Ještě během týdne uvnitř strany část lidí spekulovala nad tím, že v sobotu na debatě ústředního výkonného výboru ČSSD vyzve Zimolu k rezignaci. Část členů si také přeje odchod z vlády a nebo výměnu některých ministrů.

"Dramat v rámci sociální demokracie bylo za poslední rok poměrně  hodně, takže na dnešním zasedání žádné drama nečekám. Co se týče návrhů na rezignace, nemyslím, že by k něčemu takovému došlo," řekl v sobotu před zahájením schůze místopředseda Roman Onderka.

Stejně tak bude Onderka odmítat případné výzvy k odchodu z vlády. (To straně před pár dny navrhl bývalý ministr vnitra Milan Chovanec či exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.) "Sociální demokracie v této vládě vydrží a dodrží svůj slib, který dala formou koaliční smlouvy. A řekl bych to jednoduše: do první zrady," poznamenal místopředseda a bývalý primátor Brna.

"Předpokládám, že Jan Hamáček představí programové cíle strany pro nejbližší období a dostane důvěru," řekla při příchodu na jednání v Kulturním domě Střelnice v Hradci Králové poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Vláda by podle slov Valachové nyní žádnou rekonstrukcí procházet neměla. Stejný názor mají i ostatní poslanci ČSSD, kteří svůj postoj zveřejnili v pátek večer. Jsem mimořádně spokojená s Janou Maláčovou a myslím, že mohu mluvit za celý poslanecký klub. Z hlediska sociální politiky dělá maximum a nevidím důvod, proč bychom měli naše ministry oslabovat teď před finalizací rozpočtu," dodala Valachová.

 

Právě se děje

Další zprávy