Zklidněte situaci v kultuře, nařídilo vedení ČSSD svému ministrovi Staňkovi

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 9. 5. 2019 17:17
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ve čtvrtek od rána vysvětloval, proč nedávno odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Nejprve ho zpovídali poslanci podvýboru pro kulturu, kteří po jednání přijali usnesení, že mají vážné pochybnosti o jeho postupu. Následně se Staněk sešel se zástupci petice, jejíž autoři také s odvoláním ředitelů nesouhlasí. Odpoledne jednalo grémium ČSSD, které Staňka ve funkci podrželo.
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odchází z jednání kulturního podvýboru sněmovny, jehož členové chtěli vědět, proč odvolal ředitele dvou významných kulturních institucí.
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odchází z jednání kulturního podvýboru sněmovny, jehož členové chtěli vědět, proč odvolal ředitele dvou významných kulturních institucí. | Foto: Radek Bartoníček

Ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk trvá na tom, že postupoval správně, když odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. A to navzdory tomu, že na petici za jeho odvolání je už přes šest tisíc podpisů.

"Myslím, že situace je napjatá zejména proto, že se zpolitizovala. Nemyslím si, že například odvolání ředitele Ředitelství silnic a dálnic nebo Vojenského opravárenského závodu by vyvolala takovou reakci," odpověděl Staněk ve čtvrtek dopoledne na dotaz Aktuálně.cz, jestli by dnes nepostupoval jinak a ředitele neodvolával, kdyby věděl, jaké emoce to vyvolá.

"V situaci, kdy někdy v lednu vznikly spekulace, že chci na podnět pana prezidenta odvolávat pana generálního ředitele Fajta, je zcela logické, že se odvolaní ředitelé dovolávají těchto spekulací a hrají tuto politickou kartu. Já ji prostě nehraji. Já hraji jednoduchou kartu. Hájím ekonomické zájmy této země, hájím peníze v kultuře. Jestliže se vyhazuje sedm, osm, deset milionů korun zbytečně, tak ty peníze v živé kultuře chybí," pokračoval v odpovědi Staněk.

Za sebou měl setkání s poslanci, na kterém byl také odvolaný ředitel Fajt. Staněk si jednání s politiky pochvaloval a tvrdil, že se jim snažil vše co nejlépe vysvětlit.

"Kolegové z podvýboru měli velký zájem seznámit se s fakty. Snažil jsem se jim fakta předložit. Jestli ostatní předkládali fakta, nebo měli emotivní vyjádření, to musí posoudit poslanci. Já jsem shrnul důvody, které mě vedly k odvolání obou ředitelů. Znovu jsem odkázal na informace, které jsou k odvolání ředitelů na stránkách ministerstva kultury," řekl Staněk novinářům.

Další důvod: externí právní smlouvy

Z jeho odpovědí vyplynulo, že poslancům sdělil i některé nové informace, které údajně ještě více potvrzují správnost jeho postupu. "Upozornil jsem na některé další skutečnosti, ke kterým jsme dospěli, jako jsou externí právní smlouvy, které Národní galerie uzavírala v celkové částce asi 6,3 milionu korun. Dále některé smlouvy, které jsou uzavírány s podřízeným, panem Malátem, a jeho prostřednictvím s firmami, ve kterých je zastoupen. A další série pochybení, které souvisejí s činností v Národní galerii," řekl Staněk, aniž by ale tyto informace více konkretizoval.

Staněk zároveň uvedl, že už běží výběr nových ředitelů obou institucí, kteří by mohli být podle ministra vybraní v druhé polovině letošního roku. "Když to dobře půjde," poznamenal.

Ministr se měl původně novináři setkat jen krátce a chtěl odpovědět jen na několik málo dotazů, protože spěchal ze sněmovny na své ministerstvo na setkání se zástupci petice proti němu. Nakonec ale zůstal s novináři déle a odpověděl na všechny otázky, které zazněly.  

Podle usnesení podvýboru pro kulturu Staněk členy tohoto podvýboru o nutnosti odvolání ředitelů nepřesvědčil. Výbor, ve kterém převažují zástupci opozice, přijal usnesení, že má pochybnosti nad adekvátností a důvodností odvolání ředitelů. "Moje pochybnosti nad postupem pana ministra se po jednání jenom prohloubily. Nemyslím, že pan ministr konal správně, důvody pro odvolání nebyly podle mě dostatečně silné," řekl Aktuálně.cz předseda podvýboru Martin Baxa z ODS.

Na podvýbor pro kulturu dorazil také odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt a bývalý ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal, který na jednání zastupoval nemocného ředitele Michala Soukupa. "Myslím, že naše argumentace byla výmluvná a že jsme vyvrátili všechny ty nesmysly a lži šířené ministerstvem kultury na adresu Muzea umění Olomouc a jeho vedení," řekl po jednání Zatloukal.

Na jednání se podle Zatloukala ukázalo, že Staněk má velké problémy s komunikací. "Pokud bych měl vypíchnout jednu věc, tak z diskuse jednoznačně vyplynulo, že ministr požadoval po řediteli Soukupovi nevratné právní kroky, ale nebyl schopen mu dát tento příkaz písemně, přestože jej o to Soukup žádal. Právníci i auditoři totiž ředitele Soukupa upozornili, že bez písemného zadání nemá nic podnikat," vysvětlil Zatloukal.

Jednání se zástupci dvou petic

Před polednem vyšel Staněk před budovu ministerstva kultury, ve které předtím jednal se zástupci dvou petic. Jedna vyjadřuje nesouhlas s odvoláním ředitelů, druhá přímo žádá odchod ministra. Podle historičky umění a kritičky Johanky Lomové zaznělo na jednání s ministrem, že by měl odstoupit. Staněk jim odpověděl, že jejich přání nevyhoví.

"Tvrdil nám, že on je garantem pozitivních změn, které mohou přijít v souvislosti s vyhlášením výběrového řízení," sdělila Lomová. Petenti chtějí počkat, jak dál bude ministr kultury postupovat. Přislíbil jim totiž, že do konce května zřídí odbornou radu a do konce června bude vypsáno výběrové řízení na ředitele. 

Zástupce petice za odvolání Staňka, ředitel centra umění DOX Leoš Válka, ale nechce na nic čekat. "My s ním vést dialog nechceme, protože mu nevěříme, nemyslíme si, že je kompetentní," řekl Válka, podle kterého nemá Staněk důvěru umělců a není považován za partnera pro jednání.

Sám Staněk promluvil po umělcích a věnoval se hlavně blízké budoucnosti. "I když jsme nenašli úplně společnou řeč, našli jsme souznění v tom, že je nezbytné připravit co nejrychleji transparentní výběrové řízení. Lidé, kteří budou ve výběrových komisích, musí být důvěryhodní a musí reprezentovat uměleckou sféru. V tom máme shodu," tvrdil Staněk.

ČSSD: Zklidněte situaci v resortu

Odpoledne jednalo grémium ČSSD, jehož členové fakticky podrželi svého ministra ve funkci. Chtějí ale po něm, aby připravil na místa odvolaných ředitelů maximálně transparentní výběrová řízení. "Uložili jsme panu ministrovi, aby do konce května připravil transparentní výběrová řízení na obě uvolněné funkce, a zároveň jsme mu uložili, aby zklidnil situaci v resortu kultury a aktivně vyjednával se všemi aktéry," oznámil po jednání předseda ČSSD Jan Hamáček.

Jediný, kdo veřejně řekl své výhrady ke Staňkovi, byl první místopředseda strany Roman Onderka. Podle něj měl Staněk více komunikovat s řediteli a volit jiný způsob případného odvolání.

Před ministerstvem kultury se sešly jen desítky lidí na demonstraci proti postupu ministra kultury při odvolání ředitele NG Jiřího Fajta | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy