Grossovo adieu: Skončil i v komisi ČSSD

Sabina Slonková
26. 1. 2007 12:35
Praha - Politická kariéra Stanislava Grosse v ČSSD formálně skončila: rezignoval na poslední fukci šéfa bezpečnostní komise.
Stanislav Gross udělal tečku za politickou kariérou.
Stanislav Gross udělal tečku za politickou kariérou. | Foto: Ondřej Besperát

Stalo se tak dva roky poté, co kvůli majetkovým nesrovanalostem rezignoval na post premiéra.

Gross minulý týden podle deníku Právo poslal svým kolegům rezignační dopis. V čele bezpečnostní komise Lidového domu jej nahradil poslanec Jeroným Tejc.

Rezignace? Spíš vynucená

Grossova rezignace přitom byla podle informací Aktuálně.cz v podstatě vynucená. Sociální demokraté byli s jeho angažmá dlouhodobě nespokojeni, podle nich nebyl coby šéf komise pro stranu žádným přínosem.

"Věnoval se svým aktivitám. Očekávání, že bude se svými kontakty - vybudovanými v čele vnitra a v tajných službách - nosit informace využitelné pro ČSSD, se prostě nenaplnilo," uvedl jeden z členů vedení ČSSD.

Prvního prosince vypovídal Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí. Popřel, že by se nechal uplácet v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol.
Prvního prosince vypovídal Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí. Popřel, že by se nechal uplácet v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

To, že se Stanislav Gross svého vlivu na bezpečnostní složky nikdy zcela neoprostil, vyplývá mimo jiné z Kubiceho zprávy. V ní šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice dokládal svá slova o politickém ovlivňování citlivých kauz.

Do vyšetřování podle Kubiceho zasahoval Grossův důvěrník Pavel Přibyl. Z jeho odposlouchávaných telefonátů vyplynulo, že Přibyl byl v kontaktu s osmi vysoce postavenými funkcionáři policie a zprostředkovával například jejich schůzky s Grossem.

Kdo komu mastí nohy

"Ahoj, Vláďo, potřeboval by se s tebou sejít Stáňa. Někdo ti asi mastí nohy," říkal Přibyl letos v dubnu tehdejšímu šéfovi finanční policie Vladimíru Zimmelovi.

Okolnosti schůzky nebyly na veřejnosti nikdy objasněny.

Na stranickém sjezdu před červnovými volbami 2006.
Na stranickém sjezdu před červnovými volbami 2006. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zimmelovi nadřízení v ní ale žádný problém neviděli.

Někdejší premiér dnes pracuje v advokátní kanceláři a z veřejného života se zcela stáhl. Jeho příjmy stojí podle zjištění Aktuálně.cz zejména na paušálních smlouvách s jedním velkým klientem.

Návrat do politiky podle svých sporých vyjádření v médiích neplánuje.

Odchod z čela bezpečnostní komise ČSSD tak vypadá jako symbolická tečka za jeho politickou kariérou.

Spolu s tím je ale zřejmé, že nikdy nebude uspokojivě vysvětlena aféra, která jej stála post premiéra. Kde přesně vzal 900 tisíc korun, které použil na splacení zálohy na bydlení v Praze, dodnes není jasné.

 

Právě se děje

Další zprávy