Gross přerušil kvůli privatizační kauze členství v ČSSD

Martina Machová Martina Machová
6. 1. 2011 17:10
Lidé blízcí Grossovi měli získat miliony z privatizace Mostecké uhelné
Expremiér Stanislav Gross
Expremiér Stanislav Gross | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Bývalý předseda ČSSD a premiér Stanislav Gross pozastavil členství v sociální demokracii.

Reagoval tak na informace, že jeho spolupracovníci dostali údajně zaplaceno za privatizaci společnosti Mostecká uhelná.

"ČSSD bere na vědomí dnešní rozhodnutí Stanislava Grosse požádat o přerušení členství v ČSSD do doby provedení všech úkonů státního zastupitelství a policie, spojených s poskytnutím právní pomoci švýcarskému soudu," sdělil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Lidový dům informace o okolnostech, které provázely dění kolem MUS na konci devadesátých let, považuje za znepokojující.

"ČSSD podporuje všechny kroky státního zastupitelství a policie, směřující k prošetření existujících podezření a poskytnutí právní pomoci orgánům švýcarské justice. Považujeme za nezbytné, aby bylo prošetřeno, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k porušení zákona či zda nebyl spáchán nějaký trestný čin," stojí dále v tiskové zprávě Lidového domu.

Případ otevřel deník MfD, který popsal podezření, že lidem kolem Grosse přistály na účtech miliony ze zahraničí právě v souvislosti s privatizací menšinového podílu společnosti.

Že se případem má zabývat celé vedení ČSSD vyzval i Sobotkův soupeř o post předsedy socialistů - jihomoravský hejtman Michal Hašek

"Jednání grémia ČSSD zatím nebylo svoláno. Požádám o to neprodleně úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku ještě dnes," uvedl ve čtvrtek s tím, že by se jednání špiček ČSSD měl účastnit i předseda středočeské stranické buňky Richard Dolejš.

"Rozhodně budu požadovat informaci o této kauze a celkovém postupu středočeské ČSSD. Na základě toho chci také stanovisko vedení ČSSD, které musí zvážit i možnou výzvu dotčeným aktérům, aby přerušili členství ČSSD do vyšetření a objasnění celé věci," konstatoval Hašek.

170 milionů na účet na Gibraltaru

Podle švýcarských detektivů a zdroje blízkého vrchnímu státnímu zastupitelství odešlo krátce po privatizaci dolů od kupce 46 procent akcií MUS, švýcarské firmy Investenergy, zhruba pět milionů dolarů (asi 170 milionů Kč) na účet firmy Torrence Trading na Gibraltaru.

Důvodem platby byla údajně provize za prodej. Celková kupní cena byla 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent.

K provizi měl přístup Grossův přítel, zbrojař Pavel Musela, který peníze vyzvedl spolu s dalšími lidmi z Grossova okolí.

V případu figuruje rovněž Jiří Martínek, který byl podle MfD Grossovým poradcem a pro ČSSD zajišťoval kampaně a marketing společně s pozdějším poslancem za sociální demokracii Antonínem Sýkorou a jeho synem Robertem. 

Gross deníku řekl, že informace o provizích je pro něj nová.

 

Právě se děje

Další zprávy