Grebeníček se ptá, zda vláda špehuje komunisty

ČTK ČTK
28. 1. 2012 10:38
Premiér Nečas označil jeho obvinění za nesmysl
Poslanec Grebeníček s ministrem Kalouskem ve sněmovně
Poslanec Grebeníček s ministrem Kalouskem ve sněmovně | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Někdejší šéf KSČM a současný poslanec za tuto stranu Miroslav Grebeníček podezírá vládu, že "špicluje" a sleduje Komunistickou stranu Čech a Moravy. V písemné interpelaci se s tímto podezřením obrátil na předsedu vlády Petra Nečase.

Nečas ale jeho podezření odmítl s tím, že vláda v žádném případě politické strany nesleduje.

Jak píše Grebeníček, zaznamenal v poslední době opět informace, že ministerstvo vnitra i některé zpravodajské složky jsou "úkolovány ke špiclování, nebo mají podněcovat, organizovat a provádět sledování Komunistické strany Čech a Moravy".

Na Nečase se proto v písemné interpelaci obrátil s hned několika otázkami.

Chtěl například vědět, jaké parlamentní strany nechává vláda sledovat a jaké zpravodajské služby a další instituce využívá ke sledování. Otázal se také, zda je sledována i ODS, kterou podle jeho slov veřejnost podezírá nejvíc z klientelismu.

Premiér Nečas ale jeho podezření odmítl. "Vláda plně respektuje svobodnou soutěž politických stran a v žádném případě neprovádí jakékoli svévolné sledování politických stran," uvedl v odpovědi na interpelaci.

Napsal také, že činnost zpravodajských služeb upravuje zákon, a nelze proto tvrdit, že by pro potřebu vlády sledovaly KSČM, pokud by k tomu neexistovaly zákonné důvody.

Vláda loni uložila ministerstvu vnitra, aby zpracovalo návrh na pozastavení činnosti KSČM. Debatu o pozastavení činnosti strany však koncem listopadu odložila.

 

Právě se děje

Další zprávy