Generální inspekci povede Bílek, rozhodla vláda

ČTK ČTK
6. 6. 2012 12:10
Podle materiálů pro schůzi vlády se Bílek od ledna ve funkci osvědčil
Ivan Bílek.
Ivan Bílek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda souhlasila, aby do čela GIBS jmenoval premiér Petr Nečas prozatímního šéfa inspekce Ivana Bílka.

Podle materiálů pro schůzi vlády, která začala neočekávaně během přestávky v jednání sněmovny, se Bílek od ledna ve funkci osvědčil.

Šéfa GIBS jmenuje premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny.

Generální inspekce od ledna letošního roku vede trestní stíhání příslušníků a civilních zaměstnanců policie, celní správy a vězeňské služby, vyšetřuje také případné trestné činy samotných příslušníků GIBS.

Ze zákona je samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem. Má postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie.

Devětačtyřicetiletý Bílek byl před svým nástupem do funkce prozatímního ředitele GIBS náměstkem policejního prezidenta pro uniformovanou policii a v roce 2011 několik měsíců působil jako náměstek pro vzdělávání.

Funkční období prozatímního ředitele končí 30. června.

Před nástupem na policejní prezídium byl podle životopisu, který je součástí podkladů pro jednání vlády, Bílek šéfem okresního ředitelství policie v Trutnově, předtím působil v Jičíně a Kopidlně. V životopise je uvedeno mimo jiné jeho členství v KSČ.

Podle dokumentu Bílek aktivně nehovoří žádným cizím jazykem, uvedena je "pasivní znalost" ruštiny, angličtiny a němčiny.

 

Právě se děje

Další zprávy