Gazdík ani Okamura. Sněmovna stále nemá místopředsedu

Domácí Domácí
4. 12. 2013 16:01
Dění v Poslanecké sněmovně jsme sledovali v online reportáži
První schůze nové Sněmovny (ilustrační foto).
První schůze nové Sněmovny (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaSněmovna na druhé chůzi ani ve druhém kole nezvolila svého posledního místopředsedu.

Pro volbu místopředsedy byli přihlášeni dva kandidáti. Klub TOP 09 a Starostů vyslal do klání svého bývalého předsedu Petra Gazdíka, který byl považován za favorita středeční volby, hnutí Úsvit nominovalo opět svého šéfa Tomia Okamuru.

Poslanci tedy budou muset volit do třetice. Volba však může proběhnout až na třetí schůzi, která zatím nebyla svolána. Strany budou moci nominovat nové kandidáty.

Před týdnem zvolili poslanci tři místopředsedy za ANO, KDU-ČSL A KSČM, čtvrté křeslo zůstalo prázdné. Utkali se o něj Okamura a Miroslav Kalousek, ani jednomu ale získaný počet hlasů ke zvolení nestačil. Okamura ovšem dostal v obou kolech tajné volby více hlasů než Kalousek.

Strana pak hned vzápětí nominovala předsedu svého klubu Gazdíka, jinak předsedu hnutí Starostové a nezávislí.

Sněmovna dále ustavila výbory. Sněmovna bude mít stejně jako v minulém volebním období 18 výborů. Sociální demokraté by měli vést šest z nich včetně organizačního. ANO má získat předsednictví pěti výborů, KSČM tří. Vedení zbývajících čtyř výborů si mezi sebou rozdělí TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Úsvit, přičemž občanským demokratům už byl dolní komorou potvrzen Marek Benda jako předseda mandátového a imunitního výboru.

Podle plánu poslanci schválili zasedací pořádek, dosud totiž seděli v lavicích podle abecedy. Znovu se Sněmovna sejde v pátek.

Dění v Poslanecké sněmovně jsme pro vás sledovali živě:

Středeční jednání Sněmovny končí, poslanci se znovu sejdou v pátek v 9:00.

Sněmovna potvrdila složení svých výborů. Předpokládaný premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v žádném z nich není vzhledem k tomu, že členové vlády nemohou být zároveň členy parlamentních výborů. Potenciální vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nicméně stal členem rozpočtového výboru.

Podobné je to i s neúspěšnými kandidáty na místopředsedu Sněmovny, kteří by jako členové vedení dolní komory ze zákona získali místo v organizačním výboru. Šéf Úsvitu Tomio Okamura nefiguruje v žádném z výborů, zatímco předseda hnutí STAN Petr Gazdík získal místo v organizačním výboru jako zástupce klubu.

Pouze v tomto výboru, v jehož čele bude z titulu funkce předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), jsou ze stejného důvodu také šéfové komunistů Vojtěch Filip a lidovců Pavel Bělobrádek. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg by se měl stát předsedou zahraničního výboru.

Jednání sněmovny pokračuje rozpravou o návrhu Stanislava Polčáka. Ten chce, aby byla v návrhu o přítomnosti vlády na jednání Sněmovny bylo slovo "člen" nahrazeno slovo "místopředseda". Ve Sněmovně po hlasování nastaly zmatky, někteří poslanci tvrdí, že hlasovací stroj ukázal jinou odpověď, než kterou stiskli. Po druhém hlasování návrh nebyl přijat.

Sněmovna už stihla schválit zasedací pořádek. Poslanci už nebudou sedět podle abecedy, ale se svými spolustraníky. Na umístění komunistů a TOP 09 se oproti pořádku v minulém volebním období nic nemění. KSČM sedí zcela vlevo, TOP 09 na opačném konci. Vedle komunistů a částečně i ve středu budou sedět sociální demokraté. Ve středu a částečně vpravo usednou poslanci ANO. Vpravo, pod novinářskou galerií, budou zasedat vedle TOP 09 a Starostů poslanci ODS, KDU-ČSL a hnutí Úsvit.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si vyžádal další přestávku. Klub si vybral přestávky na svou schůzi v maximální povolené délce. Poslanci se sejdou opět v 15:30. Na řadu přijdou volby předsedů jednotlivých výborů.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska půjde Gazdík i do další volby.

Okamura si po hlasování pochvaloval, že se jeho straně podařilo zastavit návrat TOP 09. "My v každém případě budeme bojovat do posledního dechu, abychom bránili návratu Miroslava Kalouska a jeho lidí do řízení České republiky, protože s jeho politikou bytostně nesouhlasíme," řekl ČTK. O tom, zda bude znovu kandidovat, rozhodne klub.

Gazdík připustil, že výsledek hlasování může ovlivnit schvalování státního rozpočtu. "Já si myslím, že dnes se rozpočtový výbor nesetká, právě kvůli té volbě, protože ten harmonogram, který byl grémiem Sněmovny i naším předsedou klubu garantován, už teď v tuto chvíli neplatí," uvedl pro ČTK s tím, že se "věci protáhnou".

"V momentě, kdy vidíme, že vládní koalice není schopna dodržovat elementární věci, které sama vyhlásí, tak bohužel k tomu budeme muset takto přistupovat a jako opozice se skutečně začneme chovat jako opozice," dodal s tím, že v minulé Sněmovně se podobné dohody dodržovaly.

V kuloárech mezi poslanci TOP 09 zní zklamání nad tím, že při hlasování o místopředsedovi nebyly dodrženy dohody. Ukazuje to prý na nejednotnost ČSSD. Předseda Sněmovny Hamáček však prohlásil, že problém nebyl na straně sociální demokracie.

Ani ve druhém kole volby nezískal žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů. Čtvrté místopředsednické křeslo tak zatím zůstává prázdné. Oba kandidáti si ve druhém kole polepšili, Gazdík získal 87 hlasů a chybělo mu tak devět hlasů, pro Okamuru hlasovalo 75 zákonodárců.

Druhé kolo volby začalo. Volební komise rozdává hlasovací lístky. Výsledek hlasování by měl být znám přibližně ve 12:15, řekl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Pauza bude o deset minut delší. Poslanci by se do lavic měli vrátit v 11:40.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček na žádost předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka přerušil schůzi. Ta bude pokračovat v 11:30.

V prvním kole volby místopředsedy Sněmovny poslanci nikoho nezvolili. Petr Gazdík získal 74 hlasů, Tomio Okamura pak 67. Ke zvolení budoucí místopředseda potřebuje nadpoloviční většinu hlasů.

Poslanec hnutí ANO Josef Kott složil hned v úvodu schůze poslanecký slib. V dolní komoře nahradil stranického kolegu Jana Sobotku, jenž se vzdal mandátu kvůli zatajenému dluhu. Sněmovna je tak nyní kompletní.

Sněmovna bude ve středu také ustavovat 17 výborů a následně potvrzovat jejich předsedy. Už na první schůzi učinili poslanci tento krok u mandátového a imunitního výboru, který vzniká jako první.

 

Právě se děje

Další zprávy