Ganley: Evropské volby budou referendem o Lisabonu

Kateřina Eliášová
14. 5. 2009 6:30
Irský zakladatel Libertas přijel podpořit českou buňku svého hnutí
Odpůrce Lisabonské smlouvy, Ir a šéf hnutí Libertas Declan Ganley s odpůrcem Lisabonské smlouvy, Čechem, prezidentem Václavem Klausem
Odpůrce Lisabonské smlouvy, Ir a šéf hnutí Libertas Declan Ganley s odpůrcem Lisabonské smlouvy, Čechem, prezidentem Václavem Klausem | Foto: libertas.eu

Praha - Zakladatel evropského hnutí Libertas a velký odpůrce Lisabonské smlouvy Declan Ganley navštívil Česko. Irského podnikatele čekaly dvě události: měl podpořit start evropské kampaně české pobočky Libertas a setkat se s prezidentem Václavem Klausem.

První kvůli technickým problémům letadla nestihl a zahájení kampaně museli zvládnout lídři kandidátky Vlastimil Tlustý, Vladimír Železný a Jan Schwippel sami.

S Klausem se ale odpoledne setkal. Přijel právě v okamžiku, kdy se tady rozhořel spor o Lisabonskou smlouvu mezi prezidentem a Senátem. "S panem prezidentem jsme nemluvili o tom, zda a kdy podepíše Lisabonskou smlouvu," řekl ale novinářům na tiskové konferenci Ganley.

Senát minulý týden i hlasy ODS Lisabonskou smlouvu strvdil. Její odpůrci - euroskeptické  křídlo v ODS - proto sepisují ústavní stížnost; s jejím podáním ovšem příliš nespěchají.

Právě na verdikt soudu čeká Václav Klaus; stejně jako na to, co řeknou Irové Lisabonu podruhé v referendu.

Ganley přišel na konferenci v Poslanecké sněmovně o několik desítek minut později, za což se omlouval slovy, že se porouchalo jeho letadlo a on nemá křídla, aby sem doletěl dříve. "Evropa je velká unie," zasmál se. Na otázky novinářů pak odpovídal dvacet minut.

S čím přesně jde Libertas do evropských voleb?

Foto: Ludvík Hradilek

Podle mne jsou červnové volby svým způsobem jakýmsi referendem. Každý, kdo chce vyjádřit svůj jasný názor, že není proti Evropě, ale chce v ní změnu, by  měl Libertas volit. I na tom jsme se shodli na schůzce s prezidentem Klausem. Lidé měli jít k volbám a vyjádřit svůj názor. Máme více než 500 kandidátů téměř ve všech členských státech Evropské unie.

Máte představu, jakého výsledku byste chtěli dosáhnout?

Pevně doufám, že získáme více než 100 křesel. Unie by po takovém úspěchu musela přehodnotit další prosazování Lisabonské smlouvy, kterou zatím ratifikovalo 23 z 27 jejích států.

Proč je lídrem české kandidátky Vlastimil Tlustý, a ne Vladimír Železný, který tady hnutí zakládal?

Pan Tlustý je bývalý ministr financí, má hodně zkušeností, má respekt. Je to dokonalá osoba pro to, aby tady kandidátku vedl. Ovšem celá kandidátka tady v Česku je plná lidí,  kteří budou dělat dobrou práci.

Europoslanec Vladimír Železný si také přišel pro autogram od prezidenta Klause.
Europoslanec Vladimír Železný si také přišel pro autogram od prezidenta Klause. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 
Železný šidil na daních, přesto se chce nechat zvolit

Bavil jste se s panem prezidentem o jeho dalších krocích ve věci Lisabonské smlouvy?

Nebavili jsme se o tom, měl jsem opravdu hodně naspěch. O čem jsme se ale bavili, je to, že tady lidé nedostali šanci mít své referendum jako Irové. Každý by měl mít právo se k té smlouvě vyjádřit.

Konec Evropy, konec EU

Měl by podle Vás prezident Klaus smlouvu podepsat hned? Co si myslíte o jeho váhání?

Pan prezident Klaus dodržuje pravidla Evropské unie, která vyžadují jednomyslný souhlas. Faktem zůstává, že irští voliči řekli Lisabonské smlouvě "ne". Smlouvu také nepodepsali prezidenti Polska a Německa.

Fakt je, že Evropská unie vyžaduje na jednu stranu jednomyslnost pro přijetí tak důležitého paktu - a na druhou stranu většina lidí v Evropě nemá ponětí o tom, že přibližně 70 až 80 procent všech zákonů a regulací přichází z Bruselu a jsou přijaty lidmi, kteří se neucházeli o jeijch hlasy. To je děsivé a to musíme změnit.

Foto: Ludvík Hradilek

Jste asi nejhlasitějším odpůrcem Lisabosnké smlouvy. Co konkrétně Vám na ní vadí?

Tak například, pokud stanete před Evrospkým soudem, budete mít rovnost se všemi Evropany, což je dobrá věc. Jenže Lisabonská smlouva to mění v tom směru, že evropské právo bude nadřazeno zákonům členských států. Budeme mít nezvoleného prezidenta, který nás všechny bude reprezentovat na globální úrovni. Delegujeme klíčové části naší suverenity, aniž bychom nazpátek dostali demokratickou odpovědnost volených poslanců. Myslím, že pokud bude Lisabonská smlouva přijata, zničí to Evropu, Evropskou unii.

 

Právě se děje

Další zprávy