Gandalovič: S pochybným náborem do ODS nic nemám

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
12. 12. 2008 17:50
Gandalovič odmítá, že by ho sněm zvolil díky "koupeným" nováčkům
Petr Gandalovič
Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za guláš, pivo a tisícikorunu se nechali "koupit" a vstoupili do ODS. Museli ale slíbit, že druhý den dorazí na oblastní sněm strany do Teplic. A ve zdejší restauraci U Pramene pak zvednou ruku pro Petra Gandaloviče.

Tak vykreslila nábor "mrtvých duší" Mladá fronta Dnes. O postech v ODS podle listu rozhodovali lidé, kteří se do té doby o politiku vůbec nezajímali.

O den později, v pátek, svolal místopředseda strany a ministr zemědělství Petr Gandalovič tiskovou konferenci. A od celé akce se důrazně distancoval.

Gandalovič: S pochybnými nábory nic nemám

Prohlásil, že se na žádných nelegitimních náborech nových členů do strany na Ústecku nepodílel. A že si nepřeje, aby se jeho jméno jakkoliv s podobnými metodami spojovalo.

"Žádám podrobný audit členské základny v regionu a zdůrazňuji, že má volba místopředsedou na víkendovém kongresu strany nemůže být informacemi o kauze zpochybněna," řekl novinářům.

Pokud podle něj přicházejí do ODS noví členové, vstupují do strany v souladu se stranickými stanovami. "Tak trochu souvisí s určitou rivalitou mezi našimi oběma hlavními centry, to znamená Mosteckem a Ústeckem," vysvětlil Gandalovič.

Na volbu funkcí ve straně to navíc podle něj nemohlo mít vliv, neboť počty delegátů víkendového kongresu se odvozovaly od počtu členů k 30. červnu letošního roku.

Podle šéfa krajské ODS Jiřího Šulce je přesto nenadálý zájem lidí o stranu podezřelý. V Dubí dostalo před kongresem členský průkaz ODS 370 lidí. V Mariánských Račicích vzrostl počet členů asi na 150, což je téměř polovina místních dospělých obyvatel.

Mohlo jít skutečně o součást boje dvou občanských demokratů z Ústecka o posty ve straně. Soupeřit mezi sebou měli  Petr Gandalovič a ministra dopravy Aleš Řebíček.

Poměry v místní ODS by měl proto prověřit audit. Má se na něm podílet celá kontrolní a revizní komise regionu. Podle Jiřího Šulce začne kontrola v pondělí a bude trvat "řádově několik dní".

Běžná praxe?

"Lov mrtvých duší" už způsobil rozkol v ODS jednou. A to před dvěma lety v Praze 5. 

Straníci tehdy vyškrtli z kandidátky pro komunální volby starostu Milana Jančíka.

Právě ten měl totiž podle svých stranických oponentů manipulovat s "mrtvými dušemi" v místní buňce. I on uměle navyšoval počty členů, aby zvýšil své šance a získal lepší pozici na kandidátní listině.

Něco podobného se stalo i před několika měsíci před sjezdem zelených. V okamžiku, kdy se schylovalo ke sjezdu, najednou začaly vznikat po celé republice účelové zelené buňky, které podporovaly nikoliv křídlo Stropnický - Kuchtová, ale naopak Martina Bursíka.

 

 

Právě se děje

Další zprávy