Bránit Zemanovi v cestě do Moskvy? Poslanci se neshodnou

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
10. 4. 2015 8:18
Cesta prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na 70. výročí konce druhé světové války nadzvedává řadu českých politiků ze židle. Má se Zeman oslav účastnit, nebo by mu vláda měla cestu zakázat?

Praha - Účast na oslavách konce druhé světové války v Moskvě takový problém není, vojenská přehlídka ano. Vláda by proto buď měla prezidentovi Miloši Zemanovi květnovou cestu do Moskvy zakázat, nebo dát jasný mandát, jakých akcí se má zúčastnit.

Myslí si to poslanci oslovení deníkem Aktuálně.cz. Nejtvrději proti Zemanově cestě vystoupil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož by účast na přehlídce byla "urážkou minimálně poloviny padlých".

Naopak proti není například předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož je správné připomenout památku desítek tisíc vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa.

Cestu by nezakazoval ani bývalý diplomat Milan Šarapatka (nezařazený), který se domnívá, že prezident se nejkontroverznějším akcím vyhne. Uznává však, že pokud by se účastnil zmíněné vojenské přehlídky, mohlo by to být vnímáno jako určitý problém.

Sněmovna se měla cestou do Moskvy zabývat v úterý, kdy tento bod navrhl Kalousek, vládní poslanci ho však přehlasovali. Ve čtvrtek pak na toto téma interpelovala Miroslava Němcová (ODS) premiéra Bohuslava Sobotku, který případný zákaz označil za bezprecedentní otevřený konflikt mezi ústavními institucemi.

Jan Hamáček (ČSSD) - předseda Poslanecké sněmovny

hamáček
hamáček | Foto: DVTV

Měl by prezident Zeman odjet do Moskvy – i v případě, že by se nezúčastnil vojenské přehlídky?

Rozumím argumentu, že je potřeba připomenout oběti 2. světové války a oběti vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa. Ale čeho všeho by se měl pan prezident účastnit a co všechno bude součástí oslav, to nyní nemohu komentovat, protože neznám konkrétní program.

Jak by se k účasti prezidenta na oslavách měla postavit vláda?

Můj postoj je shodný s postojem předsedy vlády, tedy že by vláda v cestě bránit neměla.

 

Právě se děje

Další zprávy