Gajdůšková skončí ve vedení ČSSD, chce zpět na Valašsko

ČTK ČTK
8. 1. 2015 10:57
Alena Gajdůšková oznámila, že na březnovém sjezdu strany místopředsednické křeslo obhajovat nebude. Chce se víc věnovat rodině a "vrátit se ke stromům a lidem na Valašsku".
Alena Gajdůšková.
Alena Gajdůšková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dosavadní místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková nebude na březnovém sjezdu znovu kandidovat do vedení. Podle ní má ČSSD jiné vhodné kandidátky.

Podle stanov ČSSD musí alespoň jedno místopředsednické křeslo obsadit žena. Místo vrcholné politiky se chce Gajdůšková více věnovat rodině a "vrátit se ke stromům a lidem na Valašsku".

Někdejší místopředsedkyně Senátu na podzim neobhájila mandát v horní parlamentní komoře, když prohrála s Františkem Čubou (SPO). Ještě v říjnu byla Gajdůšková přesvědčena, že na sjezdu kandidovat do vedení ČSSD bude, protože má závazek vůči svým voličům a příznivcům. Nakonec se ale rozhodla uvolnit místo jiným.

"Strana má k dispozici mladé, ambiciózní ženy, které jsou připraveny oslovit delegáty a sociální demokracii dál reprezentovat," vysvětila Gajdůšková na svém facebookovém profilu. Dodala, že čtvrtstoletí sloužila veřejnosti a polovinu toho času v nejvyšších patrech politiky. "Chci se nadechnout, dobít energii, víc se věnovat rodině, vrátit se ke stromům a lidem na Valašsku," uvedla.

Nominovaná je zatím Teska Arnoštová a Marksová Tominová

Sociální demokracie bude své vedení volit na sjezdu, který se uskuteční 13. a 14. března v pražském Kongresovém centru. Křeslo předsedy bude obhajovat premiér Bohuslav Sobotka, zřejmě bez protikandidáta.

Z žen zatím získala krajskou nominaci náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Na post prvního místopředsedy strany by mohl kandidovat bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc či ministr vnitra Milan Chovanec.

O funkci řadových zástupců stranického šéfa se asi bude ucházet ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, předseda Sněmovny Jan Hamáček nebo děčínský poslanec Jaroslav Foldyna. Případný pokus o návrat do některé stranické funkce nevyloučil Zdeněk Škromach, jenž ve vedení strany skončil předloni po takzvaném lánském puči.

Tehdy opustil křeslo druhého muže ČSSD i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se do celostátního vedení nehodlá vracet. Od té doby má strana jen čtyři místopředsedy - Gajdůškovou, Chovance, Zaorálka a Martina Starce, který má na starosti hospodaření.

 

Právě se děje

Další zprávy