Fuksa připustil svůj pád, s Nečasem to prý neřešil

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 5. 2011 20:00
Fuksovu pozici oslabil pád šéfposlance Tluchoře
Pád Petra Tluchoře moji pozici oslabil, připouští ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Pád Petra Tluchoře moji pozici oslabil, připouští ministr zemědělství Ivan Fuksa. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) připustil, že jeho dny ve vládě mohou být sečteny. Jeho odchod si podle informací Aktuálně.cz přeje premiér Petr Nečas (ODS) i další vlivní členové strany.

Až do minulého týdne měl Fuksa ve straně silnu politickou oporu zejména v osobě šéfa poslaneckého klubu strany Petra Tluchoře, který je výraznou postavou středočeské ODS, odkud pochází i Fuksa.

Tluchoř ale padl poté, co jej Nečas při volbě nového vedení nečekaně ostře zkritizoval a vyzval jej, ať už znovu nekandiduje. Poslanci si na jeho místa zvolili Nečasovi loajálního Zbyňka Stanjuru.

Fuksova pozice je tím výrazně oslabena a ministr, který má blíž spíše k Miroslavu Kalouskovi než k Petru Nečasovi, to dobře ví.

"Může to tak být," odpověděl na otázku, zda je po pádu Tluchoře blíž ke svému odchodu z vlády. "Ale já to neřeším," dodal Fuksa. "Pokud premiér řekne, že teď na té šachovnici s Fuksou nepočítá, já to budu akceptovat, protože on je můj šéf," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Na jeho odchod tlačí i koaliční Věci veřejné. Už ve středu otevřou personální otázky na koaličním jednání K9. "Určitě se budeme bavit o tom, jak by měla vláda vypadat po červnu. Ale na jednání nejdeme s žádnými ultimáty," řekla šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake.

Šéf VV Radek John nicméně den před klíčovým jednáním pohrozil, že poslanci VV v červnu vládu nepodrží, pokud do té doby nedojde k dalším personálním změnám v kabinetu, tedy k odchodu Ivana Fuksy a ministra obrany Alexandra Vondry.

Premiér o mém odchodu nemluví

Aktuálně.cz: Už delší dobu se spekuluje o Vašem odchodu z vlády. Mluvil o tom s Vámi premiér v posledních dnech?

S panem premiérem jsme rozebírali několik provozně-technických a organizačních záležitostí týkajících se mého resortu. Nicméně diskuzi na téma setrvání ve vládě jsme spolu nevedli.

A.cz: Nenaznačil Vám, zda máte jeho podporu nebo ne? Premiér před časem řekl, že počítá s výměnou těch ministrů, kteří nepracují dobře...

Diskuze na toto téma neproběhla. Naposledy jsme se bavili na téma vyhlášení tendrů v Lesích ČR. Mé setrvání ve vládě jsme neřešili.

A.cz: Jak si to vysvětlujete? Tak, že nemáte žádný problém a tím pádem není co řešit?

Já sám se můžu pochválit nebo odprezentovat vše, co se mi podařilo. Úsporná opatření, řešení situace v Lesích České republiky, shoda na jednoročním tendru těžby dřeva, neboť tady bylo riziko, že se od 1. ledna nebude těžit, protože byl tendr zrušen. Mimochodem vítěz se vybíral na základě nejvyšší nabídnuté ceny, což tady 20 let nebylo. Daří se mi prosazovat společnou evropskou zemědělskou politiku, konkrétně vyjednávání nových podmínek pro nové programovací období po roce 2013. Stojím v čele tohoto vyjednávání a mám podporu ministrů Británie, Itálie, Rakouska i Německa. Pro mě byl rok 2010 úspěšný.

Tluchořův pád mě mohl oslabit

A.cz: My Vaši práci nezpochybňujeme...

Vím, ale mě nikdo nepochválí, já se musím pochválit sám.

A.cz: I to možná o něčem svědčí. Nicméně vedle práce v resortu určitě záleží i na politické podpoře. O koho se opíráte?

V tuto chvíli to neřeším, podporu nevyhledávám, držím se metody padni komu padni.

A.cz: Neměl jste potřebu se zeptat na to, zda máte podporu premiéra?

Kdyby na to byl čas a to téma bylo na stole, tak bych se zeptal. Vnímám to tak, že každý ministr je na misi, kterou má odehrát, a nikdo z ministrů neví, kdy mu ta mise skončí. Pro mě jakékoliv ukončení mise neznamená konec světa, pro mě je prestižnější to, jestli jsem odvedl svoji práci dobře.

A.cz: Pro ministra je přeci důležité i to, zda má “krytá záda” i stranicky. Vedení vaší domovské organizace Vás podpořilo, padl ale Váš klíčový spojenec v ODS, expředseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Připouštíte si, že je tím Vaše pozice ve vládě oslabena?

Může to tak být. Ale já to neřeším.

Jsem silný v kramflecích

A.cz: Od začátku jste byl vnímán spíše jako "Kalouskův" člověk, dělal jste mu náměstka na financích. Nevnímáte i to jako jeden z důvodů, proč Petr Nečas uvažoval o Vašem odvolání?

Jsem loajální, premiér má plné právo si to poskládat, jak uzná za vhodné. Vnímám to, že si v jakémkoliv týmu nemusí šéf sednout se svým kolegou, přestože odvádí dobrou práci.

A.cz: Vaši rezignaci požadují otevřeně už dlouhou dobu koaliční Věci veřejné, podaly na Vás i trestní oznámení. Řekly Vám, proč s Vámi mají problém?

Ne, aboslutně ne. Pokud vím, trestní oznámení podaly na Lesy ČR, a to za věci, které se tam děly před mým nástupem. Nikdo z VV mi nic osobně neřekl, neoznámil. Všechno, o čem se v souvislosti se mnou hovoří, jsou bláboly. Cítím se silný v kramflecích.

A.cz: Uvažoval jste o tom, že byste nabídl rezignaci sám, jak to udělal Váš stranický kolega Alexandr Vondra?

V žádném případě, protože tím bych potvrdil, že někdo z těch lidí, co o mě šíří nesmysly, má pravdu. Pokud premiér řekne, že teď na té šachovnici s Fuksou nepočítá, já to budu akceptovat, protože on je můj šéf.

 

Právě se děje

Další zprávy